1 av 2
Någon formell ansökan om att få starta irakiska skolor har inte kommit. Foto: Scanpix
2 av 2
De föreslagna skolorna skulle fungera ungefär som Franska skolan i Stockholm. Foto: Scanpix

Politiker skeptiska till irakiska skolor i Sverige

"Kan motverka integrationen"
3:28 min

Irakiska statens förslag att starta grundskolor i Sverige möts av kalla handen från politiskt håll. Det motverkar integrationen, anser såväl moderater som socialdemokrater. Det var härom veckan som irakiska ambassaden presenterade sin plan på irakiska skolor av liknande typ som Tyska skolan och Franska skolan i Stockholm.

Iraks ambassadör i Sverige, Hussain Al-Ameri, säger till SR International att sådana skolor skulle göra irakiska barn bättre rustade om de vill åka tillbaka. Många av barnen talar dålig arabiska i dag, säger han.

– Många av de irakier som bor i Sverige vill att deras barn ska lära sig sitt modersmål. Det är nödvändigt att barnen får bevara sitt språkliga och kulturella arv, och dessutom vill många irakiska familjer återvända, antingen nu eller senare, säger Hussain Al-Ameri.

Utbildningen skulle alltså främst rikta sig till elever som siktar på en framtid i Irak. Någon formell ansökan har ännu inte inkommit, och frågan är fortfarande hypotetisk, säger Patrik Levin, undervisningsråd på Skolinspektionen. För att irakiska skolor i Sverige ska bli verklighet måste en rad kriterier uppfyllas. Till exempel är målgruppen vid andra internationella skolor diplomatbarn och andra barn som bor i Sverige en kortare tid. Patrik Levin är tveksam till om barn med irakiska rötter i Sverige kan räknas in i den kategorin. En irakisk skola skulle också behöva anpassa sig efter svenska förhållanden.

– Om vi tar Tyska skolan som exempel så läser de eleverna enligt den tyska läroplanen och det huvudsakliga språket på skolan är tyska. Men sedan måste man anpassa sig lite till de svenska förhållandena, med den värdegrund vi har här och de allmänna mål som finns i den svenska läroplanen, säger Patrik Levin.

Iraks ambassadör Hussain Al-Almeri ser inte anpassningen som ett problem. Han menar att irakiska och svenska skolor liknar varandra i grunden även om detaljerna skiljer sig åt. Han uppskattar att det bor cirka 250 000 personer i Sverige med rötter i Irak, och att en anledning att många vill åka tillbaka är att det är lättare för lågutbildade att få jobb där än i Sverige.

Margareta Pålsson (M) är ordförande i riksdagens utbildningsutskott. Även hon understryker att det bara går att uttala sig generellt innan det finns en konkret ansökan, men hon är skeptisk till att barn med irakiska rötter ska gå i skolor där den huvudsakliga undervisningen sker på arabiska.

– Det som vi har som mål är ju att vi ska öka integrationen. Det gör vi genom att vi försöker få invandrare att lära sig svenska fortare, komma i arbete fortare, att elever som är födda i ett annat land ska komma in i det svenska skolsystemet och lära sig språket fortare. Vi kan inte tillåta något som motverkar det målet.

Margareta Pålsson får medhåll av Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson Ibrahim Baylan. Ett samhälle med sammanhållning måste kunna samlas kring sådant som ett gemensamt språk och en gemensam skola, säger han till tidningen Riksdag och Departement.

Margareta Pålsson tycker inte att det går att jämföra eventuella irakiska skolor med de internationella skolor som redan finns i Sverige, särskilt inte skolor med engelskspråkig undervisning.

– Det är ju inte några mängder elever de skolorna har. Och det finns människor i Sverige som inte pratar annat än engelska, det är dock lättare i ett europeiskt land att klara sig på engelska än att klara sig om man bara pratar arabiska, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".