Foto: Beşir Kavak/Sveriges Radio.
IDROTT OCH MÅNGFALD

AIK fotbolls ungdomsakademi bra på mångfald

6:42 min

Fotboll är en idrott där mångfalden är god och en klubb som anses ha lyckats särskilt med det är AIK. SR Internationals reporter Beşir Kavak besökte klubbens ungdomsakademi i Solna där han fick en rundtur av akademins chefstränare Elias Mineirji.

– Här är en tavla från förra året, där  ser man blandningen så att säga. Här har vi en invandrartränare till exempel i det laget. Han tror man att han är svensk, men han är grek. Han är från Kroatien.

Vi är på AIKs Ungdomsakademi i Solna. Ungdomsakademins chefstränare Elias Mineirji visar bilder på AIK:s olika lagbilder hängda på väggen. Mångfalden i bilderna är tydlig.

– Det som är kul tycker jag är att man tänker inte alls i de banorna eftersom det är en sådan blandning. Så man tänker inte: "Oj, vad mycket invandrare vi har. Oj, vad mycket svenskar vi har". Utan man bara är. Men det är en blandning av spelare, säger Elias Mineirji.

Med sina omkring 80 ungdomslag är AIK en av Stockholms största fotbollsklubbar. Omkring 75 procent av lagen, alltså tjugo av dem, är flicklag. Totalt spelar drygt 1 000 pojkar och flickor i klubben, varav knappt hälften med utländsk bakgrund. Och Mineirji betonar mångfaldens betydelse för lagen.

– Man lär sig av varandra och man tar det bästa av varandra. Kan vi ha individer som hatar att förlora och individer som inte bryr sig om att förlora, de kanske kan påverka varandra. Att den som hatar att förlora kanske kan lugna ner sig litegrann, men de som inte bryr sig måste bry sig mer om att vinna. Man ger och tar från varandra. Att man ser varandras kulturer och har mer förståelse för varandra tror jag bara ger positiva effekter. Den som bara vill ha lugn och ro hela tiden, att alla ska bete sig på samma sätt, att alla ska stå upp på rad och ha fina kläder. Det kommer vi inte skapa några internationella fotbollspelare på. Vi måste ha en blandning, annars kommer vi aldrig någon vart med det.

Hur jobbar ni inom Ungdomsakademin med mångfalden?

– Vi har vår AIK-stil, där vi har våra ståndpunkter kring lika värde och ett antal punkter kring hur man ska bete sig mot varandra som är väldigt viktig. Sen är det så att vi tittar inte på hårfärg eller kultur eller nåt sånt när vi tar ut spelare till akademin. Vi tittar på hur duktig man är och vilken ingredienser man har för att bli en bra fotbollspelare. Så därmed blir det mångfald automatiskt, säger Elias Mineirji.

Mångfalden har blivit en så naturlig del i klubben att man inte tänker på det längre, säger han. Klubben har implementerat en del handlingar som har betydelse för mångfalden. På klubbens hemsida finns det till exempel information om AIK på över tio språk.

En annan viktig faktor när det gäller valet av idrott och som sedan påverkar mångfalden är ekonomin. Många som har det ekonomiskt svårt avstår från en del sportgrenar. Och även om fotboll i grund och botten är en av de billigaste sporterna kan det kosta en del om man exempelvis ska på turneringar utomlands. Vad händer då om en AIK-spelare inte kan stå för kostnaderna?

– Alla spelare betalar en viss summa. Det gör ju föräldrarna självklart. De som inte klarar av att betala blir inte utsparkade från klubben eller laget. Utan då ser vi till att individuellt titta på den här personen. Hur kan vi hjälpa den spelaren? Vad kan vi göra tillsammans med föräldrarna för att lösa situationen? För vi vill att alla ska kunna spela fotboll i AIK.

Elias Mineirji själv är ursprungligen syrian från Mellanöstern. Han kom till Sverige i mitten av 70-talet när han var fyra år gammal. Han började spela fotboll på direkten och berättar att han har goda minnen från den tiden. Men jämfört med för 20-30 år sedan tycker han ändå att det har förändrats till det bättre.

– Det har blivit mer blandat och internationellt och mångkulturellt. Därmed tittar man inte längre på hudfärg eller invandrarbakgrund och så. Jag kan känna litegrann att när man var invandrare och få, vi kanske var en, kanske två stycken i ett lag som hade invandrarbakgrund. Man kände nog själv att det är så att svenska killar får fördelar, men det kanske inte var så. Det var kanske en undanflykt, men man kände ändå så. Jag kan ändå se nu att det finns inte alls några sådana tankar överhuvudtaget. Det är en sån blandning, så mångkulturellt och man börjar acceptera de här tekniska spelarna, som dribblar mycket. Det gjorde man inte förut. Förut var det att de starkaste vann och så var det klart. Nu kan vi säga att använd de tekniskt skickliga spelarna, deras egenskaper och gör dem starka också, då får vi fram en riktig bra fotbollspelare.

Något som är gemensamt för då och nu är enligt Minerji skillnaden i vilket stöd barnen får från sina föräldrar.

– Det man kan se lite grann är att många av våra duktiga fotbollspelare har inte samma uppbackning som de svenska killarna, de som är uppväxta här. Föräldrarna har oftast flera barn, de kanske är ensamstående, en del är kanske arbetslösa. Alltså det är en blandning där. Men samtidigt måste man ha förståelse för det. Jag är själv barn till föräldrar som har tio barn, och jag spelade fotboll, och det var bara en gång som min pappa och mamma såg mig spela fotboll.

Ändå har mångfalden inom idrotten ökat rejält med åren, men denna representation avtar ju högre upp man kommer. Bland tränare, chefer och folk med ledarpositioner  är andelen med utländsk bakgrund betydligt färre. Fast det här är en process som tar tid och vi kommer att se en mer representativ bild, säger AIK Ungdomsakademis chefstränare Elias Mineirji.

– Den generationen där jag spelade fotboll och de få invandrare som fanns då, man kan säga att många av dem har tagit ledande befattningar nu som sportchefer, som tränare, högt upp i Superettan där man kan jobba heltid också, och som ungdomsansvarig för olika klubbar. Så att det kommer mer och mer, men det kommer att ta tid för de andra som kommer senare nu. Men jag är övertygad om att andelen med invandrarbakgrund definitivt kommer att öka, säger Elias Mineirji, chefstränare för AIK Ungdomsakademi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista