Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Utökat förbud mot diskriminering av äldre

2:30 min

Dagens förbud mot åldersdiskriminering i arbetslivet och på utbildningar ska utvidgas till andra områden i samhället, föreslår regeringen. Det ska bli förbjudet att diskriminera äldre också för till exempel bostadsbolag, telefonbolag, socialtjänsten och sjukvården.

– Vi har en märklig syn på ålder i Sverige där människor, när man nått en viss ålder, mer behandlas utifrån när man är född än för hur man är som person. Ett skärpt skydd mot diskriminering gör att människor som i dag kan drabbas av kränkningar på grund av sin ålder, kan få upprättelse och också förändra attityder och synen på hur vi ser på äldre människor i Sverige, säger Erik Ullenhag, integrationsminister och ansvarig för diskrimineringsfrågor.

Men Erik Ullenhag föreslår vissa undantag, till exempel för försäkringsbolag och krogar som får fortsätta ha ha åldersgränser. Och inga lagstadgade åldersgränser för alkohol, tobak och spel, kommer att tas bort. Det ska också vara fortsatt tillåtet med exempelvis pensionärs-, eller ungdomsrabatter.

– De åldersgränser som finns i lag kommer fortsatt att gälla. Till exempe att man har 20 år på systembolaget, eller vilket år man får börja ta studiestöd, därför att där finns nästan alltid ett gott syfte i grunden.

De åldersgränser som kommer att bli förbjudna är sådana som företag sätter upp, som när man ska teckna olika abonnemang, eller på seniorboenden, säger Erik Ullenhag.

– Ett seniorboende kommer inte längre att kunna säga att människor över 75 år inte får flytta in här. Det är en typ av åldersgräns som är väldigt konkret och som tyvärr finns på många seniorboenden i dag. Banker kan inte ha åldersgränser för bankkort och man kan heller inte sätta upp åldersgränser som är helt godtyckliga. Sjukvården måste också fundera på att man gör individuella bedömningar och inte väljer bort vård på grund av att man uppnått en viss ålder, säger Erik Ullenhag.

Vid Karlaplan i Stockholm går Gerd Knutsdotter med sin rullator. Hon har inte själv utsatts för åldersdiskriminering, men hon tror att det är vanligt.

– Ja, det tror jag och inte minst av medelklassen i Stockholms innerstad. Man kör på människor som går som jag med rullator, det är som att man inte är värd något, de kommer med barnvagnar och annat och bara säger: -Flytta på dig! Det kallar jag diskriminering, säger Gerd Knutsdotter.

Förslaget går på remiss till riksdagen, som väntas fatta beslut i höst och sedan kan den nya lagen träda i kraft i januari 2013 och Erik Ullenhag tror att det kommer att betyda mycket för äldre som upplever diskriminering.

– Man kan anmäla till diskrimineringsombudsmannen, man kan själv gå till domstol. Och man kan också lyfta frågan med hjälp av pensionärsorganisationer. Jag tror att det blir ett starkt verktyg för dem att peka på när det finns orättvisa regler kopplade till vilken ålder man har, säger Erik Ullenhag, integrationsminister och ansvarig för diskrimineringsfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista