Abba, en av Sveriges största popgrupper genom tiderna. Foto: Olle Lindeborg/Scanpix.

Den svenska pophistorien får eget museum

2:42 min

Nästa år får den svenska popen ett eget museum. Kända artister som Timbuktu och Eva Dahlgren är inblandade i arbetet med museet som ska skildra Svensk populärmusik och dess historia.

– Svensk musik har betytt mycket inte bara svenskarna, utan också för omvärlden. Och vi har en väldigt god tradition sedan länge, och väldigt mycket musik i Sverige som är värd att bevara, säger Charlotte Wiking som är vd för museet.

Museet, som öppnas under våren 2013 på Djurgården i Stockholm, kommer vara en del av en stor byggnad som heter Swedish Music Hall of Fame, där det också ska finnas hotell och restaurang. Det kommer bestå av tre olika delar, där en permanent utställning om svensk populärmusikhistoria, som skildrar musikutvecklingen från 20-talet till idag, är central.

– Den kommer vara väldigt interaktiv, med mycket musik, bilder, mycket rörligt och interagerande på olika sätt för publiken, säger Charlotte Wiking.

Övriga delar av museet är den så kallade Hall of Fame - där legendarer inom musikvärlden väljs in av en jury, för att hylla deras insatser för den svenska populärmusiken. Och så kommer det finnas en del med temporära utställningar, som fokuserar mer på det som händer i musikvärlden här och nu. Det kan också bli möjligheter att komma artisterna lite närmre, genom möten och mindre konserter, säger Charlotte Wiking.

De kända artisterna Eva Dahlgren, Niklas Strömstedt och Jason "Timbuktu" Diakité sitter med i styrelsen för museet, som bland annat kommer finansieras av stiftelsen Svenska musikskattens hus.

– Många tror ju, av barn och ungdomar idag, att pophistorien började någonstans med Britney Spears, och att Abba mer är musikalfilmen Mamma Mia än Abba på 70- och 80-talet. Och det är det där vi vill visa, vilken musiktradition vi har, och det är mycket av de frågorna som både Niklas, Eva och Timbuktu brinner för.

Sverige är känt som en stark exportör av popmusik, och Charlotte Wiking vill att besökarna ska känna sig stolta över den svenska musikhistorien när de varit på museet, och inspirerade.

– Jag vill att alla ska bli inspirerade av besöket, och glada. Och gärna komma ut med lite nya kunskaper som man inte hade innan man gick in, och som kanske gör att man blir ännu mer musikintresserad, lyssnar på nya genrer, och förstår bättre varför musiken låter som den låter idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista