Människor över hela världen deltar i fotoprojektet "A day". Foto:Shizuo Kambayashi/AP Photo.

Globalt fotoprojekt skildrar människors liv

3:01 min

Två svenska fotografer har satt igång ett globalt projektet där människor över hela världen ska dokumentera sina vardagsliv. I dag, den femtonde maj, uppmanar de alla som har tillgång till en kamera att ta en bild på sitt liv och dela med sig av den.

– Vi vänder oss både till samtiden och till framtiden. För samtiden är det ju fantastiskt att få se hur människor lever och verkar och har det på andra sidan jorden, och även hos grannarna. Men också för framtiden - vi skickar de här bilderna till kommande generationer och visar att "det här var vi den 15 maj 2012", säger Jeppe Wikström, fotograf. 

Tillsammans med Marika Stolpe har Jeppe Wikström tagit initiativ till fotoprojektet, där människor från hela världen deltar genom att fotografera sitt liv den 15 maj och sen ladda upp bilderna på en hemsida där alla bilder sedan kommer bli tillgängliga att se. Många har redan registrerat sig på hemsidan för att vara med i projektet, från ungefär 190 olika länder i alla olika hörn av världen, säger Jeppe Wikström.

– Senaste dygnet har jag sett Samoa, Burkina Faso, Burundi, Burma, Paraguay, och en lång, lång rad andra länder. 

Ett liknande projekt gjordes i bara Sverige för nio år sedan - "A day in the life in Sweden" - som blev en stor framgång. Bilderna blev en bok och en utställning, och finns nu bevarade hos Riksarkivet för framtida forskning. Att allt mer nu blivit digitalt gör att det blir ännu lättare att göra en global version av projektet, säger Jeppe Wikström.

– På den tiden kom de flesta bilder in som dia-bilder eller påsiktskopior. Nu är ju allting digitalt, vi når ut i världen med hjälp av nätet, folk fotograferar digitalt och laddar upp sina bilder via nätet, och vi kan titta på alla bilder via nätet. Så det här kommer bli en fantastisk bildskatt där man kan utforska världen och sina medmänniskor. 

Kravet för att delta är att bilden är tagen den 15 maj 2012, men sen går den att ladda upp på hemsidan till och med den 22 maj. På hemsidan kommer man kunna se alla bilder efter den 30 maj, och av ett urval av bilderna kommer det bli en bok och en utställning som börjar i Sverige i november och sedan går vidare ut i världen. Flera institutioner runt om i världen kommer också ta emot digitala kopior av bilderna. De kommer också sparas för framtiden genom att läggas i en tidskapsel som tillverkas i samarbete med Tekniska Högskolan i Stockholm, berättar Jeppe Wikström.

– Ett antal tusen bilder kommer att printas ut, och tillsammans med boken och kanske en hårddisk förvaras i den här lådan som kommer göras av titan och rostfritt stål. Och den kommer förvaras i Falu Koppargruva, som är ett världsarv. Så får vi se om någon kommer öppna den om 500 eller 1000 år.

Jeppe Wikström vill poängtera att alla verkligen kan delta med sina bilder idag, men han tillägger att man gärna får fundera lite extra över vad man vill berätta med sina bilder. 

– Inget ögonblick är oviktigt, och allas bilder betyder någonting. Man måste absolut inte vara proffsfotograf, men jag tror att man ska bestämma sig för att "det här vill jag skildra, det här är någonting viktigt, det här är någonting jag vill visa människor på andra sidan jorden, eller som jag vill ska bli ihågkommet i framtiden".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista