IDROTT OCH MÅNGFALD

Litet ekonomiskt stöd trots att Hamza är VM-löfte

5:09 min

Hamza Bougmza är ett löfte inom thaiboxningen. Just nu förbereder han sig på att representera Sverige i VM i Sankt Petersburg i Ryssland i september. Samtidigt pluggar han på distans till mäklare. Men pengarna som klubben får ska räcka till mycket.

VM-löftet Hamza Bougmza har sitt ursprung i Marocko och bor i Rinkeby nordväst om Stockholm. 

– Jag tränar fem till sex dagar i veckan, två pass om dagen. Nu har jag tränat speciellt hårt eftersom jag ska till EM i Turkiet, säger han när SR International träffar honom i april.

Thaiboxning är en jättehård sport. Och man behöver mycket pengar för att tävla på hög nivå. Hamzas tränare Sasha Martinovic är kritisk mot det här.

– I år fick vi 47 000 i bidrag. Det ska räcka till att åka till EM som oss 16 000 kr. Och då är det bara jag och Hamza som får resa och får hotellet betalt. Boby, vår assisterande tränare, får betala resa och hotell själv. Sen är det flera nationella tävlingar under våren och försommaren. Och sen har vi VM i Ryssland i S:t Petersburg i september. Hur ska vi klara oss på de pengarna? Det är omöjligt. Och däremellan måste vi förmodligen betala hyran. Den går på 45 000 per kvartal här i Rinkeby. Det delar vi med boxningen. Så det är ganska mycket pengar för en liten förening. Politikerna kommer hit och frågar vad kan vi göra för ungdomarna? Hjälp oss och ha aktiviteter, hjälp oss med lokaler, hjälp oss med hyror, säger Sasha Martinovic.

Vad säger de då?

– De säger ja till allting, men så fort det blir lugnt så försvinner alla. De kommer bara ut hit för att plocka politiska poäng, ingenting annat, säger Sasha Martinovic.

Hamza Bougmza kom in på thaiboxning för att det har funkat bra för honom.

– Först spelade jag fotboll från det att jag var sex år, och höll på med det tills jag blev 18. Men inom fotbollen var jag liten och svag. Då tänkte jag att jag kanske skulle börja med boxning eller thaiboxning för att få lite styrka. Men sen fastnade jag för thaiboxningen, det var så roligt, och jag började lära mig mycket. Jag kom till en punkt där jag fick välja mellan thaiboxning och fotboll, och då det gick det klart bättre med thaiboxning. Jag hade kommit in i landslaget och skulle gå en match i VM, jag hade dessutom kommit tvåa i SM. Så det gick helt enkelt mycket bra för mig. Mina tränare tyckte att jag lärde mig snabbt och att jag var en talang inom sporten, säger Hamza Bougzma.

Hamza Bougmza lärde sig alltså sporten jättefort, och han har stor fallenhet för thaiboxning. Men han påpekar också att det är tränaren Sasha Martinovic som står bakom hans framgångar.

– Min tränare Sasha har tränat de bästa fighters i Sverige. Det är tack vare honom som jag är på den här nivån idag. Han har alltid vart där, pushat mig och verkligen trott på mig, säger han.

Och coach Sasha Martinovic tycker i sin tur att Hamza Bougmza är en stor talang.

– Hamza är en fighter med stor talang, han är  väldigt smart. Han har en stor fördel i thaiboxning, nämligen en stor räckvidd. Han är ganska lång och smal för sin vikt. Och tack vare det kan han hålla sin motståndare på avstånd, det är lättare och träffa en av dem än det är för motståndaren att träffa honom. Han är en av de största talanger i Sverige just nu.

Hamza Bougmza har haft turen att kunna träna med äldre framgångsrika talanger inom thaiboxningen, och coach Martinovic menar att det har hjälpt Hamza att utvecklas jättesnabbt.

– Vi har lång erfarenhet inom thaiboxning, sen har vi alla de gamla grabbarna runt omkring oss som har varit mästare. Så när du tränar med bra killar, utvecklas du jätte fort.

Men trots problem med pengar och hyran menar coach Martinovic att Rinkeby är ett område där det är lätt att upptäcka talanger. Och om Hamza och hans framtid i VM säger han att Hamza har en bra chans att ta medalj, men också att det kan bli svårt.

– Allting beror på lottningen, det vill säga, vem han kommer att möta i matcherna. Problemet är att Hamza är väldigt färsk, han gått bara 16 matcher. I VM finns de stora nationerna som Ukraina, Vitryssland, Ryssland, Kazakstan och Turkiet. Deras killar har oftast gått många fler matcher, de har kanske mellan 100 och 150 matcher bakom sig som amatör. Men om Hamza har tur med lottningen och inte behöver möta en världsmästare eller en europamästaren redan i första matchen, så kan det säkert bli medalj. Det kan också bli så att han chockar och helt enkelt tar hem guld, säger Hamza Bougmzas tränare Sasha Martinovic.

Hamza Bougmza själv är optimist. Han är övertygad om att det blir bra resultat.

– Jag åker dit för att vinna VM, det är bara segern som gäller. Jag ska vinna och ta hem guldet för Sverige punkt slut, säger thaiboxaren Hamza Bougmza.