Utsläppsnivåerna har legat på samma nivå sedan 1990, enligt Miljöpartiets rapport "Vi hade i alla fall tur med vädret". Presenterad av språkröret Åsa Romson. Foto Bertil Ericson / SCANPIX

Bara vädret minskar utsläppen

2:42 min

Koldioxidutsläppen från industrin och energibolagen minskade förra året, enligt ny statistik. Men det beror inte på energieffektiviseringar eller miljövänlig el, utan på att det var så varmt väder förra året. Regeringen saknar politik för att minska utsläppen, menar Miljöpartiet.

– Största orsaken är det mildare vädret 2011, jämfört med 2010. 2010 var ett ganska kallt år, säger Anders Olsson, handläggare på Naturvårdsverket, som presenterade rapporten.

Under 2011 släppte svensk industri ut nästan 20 miljoner ton koldioxid, enligt Naturvårdsverket. Det är en minskning med 2,8 miljoner ton jämfört med 2010. Men utsläppsnivån går alltså upp och ner beroende på vädret. Det visar också Naturvårdsverkets siffror som sträcker sig tillbaka till 2007, och enligt Miljöpartiet, som presenterade en kritisk rapport om utsläppen, så har ingenting hänt sedan 1990. Åsa  Romson är partiets språkrör.

– Sedan 1990 har utsläppen från den handlande sektorn inte minskat över huvudtaget, utan de ligger konstant och det betyder ett misslyckande för politiken. Vi måste minska utsläppen och i den handlande sektorn, definitivt.

Regeringens mål är att Sveriges utsläpp ska minska med 40 procent till år 2020. Då ska också hälften av energin vara förnybar och de fossila bränslena i uppvärmningen utfasade. 2050 ska Sverige inte ha några utsläpp av växthusgaser alls. Men regeringen saknar politik för att nå de målen, menar Åsa Romson.

– Det är avsaknaden av ekonomiska styrmedel som vi ser det och nu är det dessutom så att regeringen tar bort en koldioxidskatt i kraftvärmesektorn, med hänvisning till utsläppshandeln som är det styrmedel som ska styra den handlande sektorn.

Och handeln med utsläppsrätter fungerar inte idag, menar Åsa Romson. EU delar ut alldeles för många utsläppsrätter alldeles för billigt.

– Utsläppshandeln som EU har måste skärpas upp, man har haft en överutdelning av utsläppsrätter och man värnar inte om att upprätthålla priset på utsläpp och det är det som är nyckeln. Hela systemet bygger på att det finns ett pris och det har varit beräknat till 30-40 euro per ton och nu är det nere på sju och det fungerar inte. De allra flesta aktörerna säger att det här inte ger någon morot att ställa om, att det blir effektivare.

Rapporten från Naturvårdsverket gäller just de branscher i industrin som omfattas av EU:s utsläppshandel, som de har granskat sedan 2007. Utsläppsrättshandelssystenmet infördes 2005. Och enligt Anders Olsson är det svårt att se någon effekt av handeln på utsläppsnivåerna över tid.

– Det är svårt att säga att man ser någon effekt, men faktiskt så har ju utsläppen minskat och många anläggningar uppger att de har gjort besparingar och även övergått till biobränsle, säger Anders Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista