Egyptiska författarinnan Nawal El Sadaawi i hennes hem i Kairo. På fredagen tar hon emot årets Stig Dagermanpris i Älvkarley. Foto: AP/Photshop

Stig Dagermanpris till egyptisk feminist

1:57 min

Årets Stig Dagermanpris går till den egyptiska författarinnan Nawal El Sadaawi. 81-åriga Sadaawi har skrivit en lång rad böcker om kvinnors situation inom islam, men det var framförallt hennes engagemang och delaktighet i den egyptiska revolutionen, som fick upp Stig Dagerman-juryns ögon för henne.

– Hon blev en symbolfigur för upproret och att hon vid 81 års ålder även i fysisk mening solidariserar sig med de 20 miljoner egyptier som demonstrerade och genomförde revolutionen, säger ordföranden för juryn, Arne Ruth.

Och pristagaren själv, säger att revolutionen lett till ett bakslag mot kvinnor i Egypten.

– Vi kvinnor är förlorare. Faktum är att det är ett bakslag mot kvinnor och mot revolutionen i Egypten. Contrarevolutionen lyckades bara med att få bort regimens ledare, Mubarak, säger Nawal El Sadaawi på engelska till SR International.

Ett stort antal av hennes böcker finns på engelska och sedan 90-talet har hon också översatts till svenska, men det är nu, i samband med den arabiska våren och revolten i Egypten, som hon fått sitt stora genomslag här i Sverige, säger Arne Ruth.

– Jag tror att det finns en ökande medvetenhet också om hennes litterära betydelse nu, tack vare hennes politiska roll, som har gjort henne till en mediakändis och det märks ju också.. Inte på flera år när det gäller Stig Dagermanpriset så har det varit så mycket mediauppmärksamhet som för Nawal el Sadaawi och på hennes offentliga framträdanden så har det varit fulla hus.

Stig Dagermanpriset delas ut varje år av Stig Dagerman-sällskapet, i den svenska författaren och poeten Stig Dagermans hemkommun Älvkarleby. Där befinner sig nu Nawal El Sadaawi för att ta emot priset och hon är glad att vara i den vackra byn.

– Det är jättefint att vara här! jag är en bykvinna, så jag är väldigt glad att vara nära floden. Den ser ut som Nilen, och de gröna träden. Jag är i en by, så jag känner mig väldigt avslappnad, säger Nawal El Sadaawi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista