Raoul Wallenberg på sitt kontor i Budapest. Han lyckades rädda tusentals ungerska judar undan Förintelsen. Foto: Pressens Bild/SCANPIX.

15 kilo guld kan ha lett till Wallenbergs fall

2:35 min

När Raoul Wallenberg greps av ryssarna i Budapest 1945 förde han med sig 15 kilo guld och smycken värda en förmögenhet. Det kan ha fått UD att tro att Wallenberg varit ute i egna ärenden och som kan förklara den passivitet som UD visade åren efter gripandet.
Det säger Bengt Jangfeldt, docent och Rysslandskännare, som i dagarna kommer ut med en ny bok om Wallenberg.

– Det spreds uppenbarligen uppfattningen att Wallenberg skulle ha varit ute i egna ärenden, smuggla ut saker för egen räkning. Och det är klart, om en sådan uppgift kommer till UD så vill man inte speciellt energiskt driva frågan om Wallenberg gentemot ryssarna, för det blir ju genant, säger han.

Och guldet, menar Bengt Jangfeldt, kan förklara varför ryssarna grep honom. För de trodde troligen att det var nazi-guld som Wallenberg ville undanhålla Röda armén.

Läget i Budapest i början av 1945 var kaotiskt. Wallenberg skulle ta sig till östra Ungern där ville han möta den högste chefen för de framryckande sovjetiska trupperna. Efter mötet skulle Wallenberg köra vidare norrut. För, enligt uppgifter som Bengt Jangfeldt tagit fram, hade Wallenberg gömt stora mängder guld och smycken, som hans judiska skyddslingar deponerat hos honom, i bensintanken på sin bil eftersom han ansåg att värdesakerna skulle vara säkrare i Sverige än i Budapest.

Men Bengt Jangfeldt är övertygad om att Wallenberg inte smugglade ut guldet och smyckena för egen räkning. 

– Det är ingen tvekan om att de här sakerna är inte sådant som Wallenberg skulle smuggla för egen räkning utan det var en del i ett logiskt steg i hans räddningsaktion, säger han. Först hade han räddad de här tusentals judarna fysiskt genom att ge de svenska skyddspass och skaffat de mat och förnödenheter. Och sen så skulle han föra ut deras egendom ur Budapest inför en eventuell plundring när Röda armén gick in i staden.

Vad som hände med guldet och smyckena vet ingen. Wallenberg häktades av det sovjetiska kontraspionaget och Bengt Jangfeldts hypotes är att de helt enkelt rövade bort det.

Sveriges minister i Moskva, Staffan Söderblom, fick sommaren 1946 träffa Sovjetdiktatorn Josef Stalin. Det enda ämnet för samtalet blev Raoul Wallenberg. Söderblom ska då sagt att han personligen är övertygad om att Wallenberg fallit offer för en olycka eller för rövare. Ett uttalande som i praktiken kan ha inneburit Wallenbergs dödsdom. 

För om vi någonsin kommer att få klarhet i vad som hände Raoul Wallenberg, det vet inte Bengt Jangfeldt.

– Jag vet inte, jag har hållit på med Ryssland och Sovjetunionen i 40 år och jag har väl inga större illusioner. Men man vet aldrig, helt plötsligt kan det dyka upp någonting, säger Bengt Jangfeldt, docent och Rysslandskännare som i dagarna kommer ut med en ny bok om Wallenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista