Foto: Simon Paulin/Scanpix.

Otrygg tillvaro väntar arbetskraftsinvandrare

1:51 min

Arbetskraftsinvandrare riskerar en otrygg tillvaro på den svenska arbetsmarknaden och de blir inte integrerade i Sverige. Istället återvänder de flesta till sina hemländer efter att visumperioden gått ut. Det visar en ny studie.

Bara femton procent av arbetskraftsinvandrarna har uppehållstillstånd när den första tvåårsperioden av arbetstillståndet gått ut, säger Lisa Pelling, forskningsledare och programchef på tankesmedjan Global Utmaning, som ligger bakom studien.

– Det är väldigt få som har lyckats förnya sina tillfälliga uppehållstillstånd. Bara 15 procent av dem som kom under det första året hade någon form av uppehållstillstånd två år senare.

Det var 2008 som Sverige öppnade upp för arbetskraftsinvandring och reglerna ändrades så att det blev lättare för arbetsgivare att rekrytera personal från länder utanför EU. Sedan dess har omkring 15 000 arbetstillstånd delats ut varje år. Även om de flesta tillstånd är på kortare tid, så kan de vara på max två år och sedan förlängas. Och efter fyra år har den som jobbar kvar möjlighet att få permanent uppehållstillstånd, men studien visar alltså att få stannar. Och det tillfälliga tillståndet skapar otrygghet och försvårar för integrationen.

– Man har väldigt lite motivation att lära sig svenska och skaffa sig en ordentlig lägenhet i Sverige, och sätta sig in i hur det svenska samhället fungerar, eftersom man inte kan känna sig trygg med att den här investeringen i det svenska samhället kommer att ge någonting, säger Lisa Pelling.

Sverige har tidigare haft en tradition av att ge invandrad arbetskraft permanent uppehållstillstånd, istället för att som flera andra EU-länder, ta emot gästarbetare för kortare tid. Och den förändrade synen skapar en större otrygghet på arbetsmarknaden, där gästarbetare riskerar att utnyttjas av arbetsgivare, menar Lisa Pelling.

– Det är en väldig otrygghet inbyggd i systemet och då blir de människor som kommer hit väldigt beroende av arbetsgivarens godtycke. Det gör att man som arbetstagare får en försvagad position, man är beroende av att arbetsgivaren ska vilja förnya ens uppehållstillstånd för att man ska få stanna i Sverige, säger Lisa Pelling, forskningsledare och programchef på tankesmedjan Global Utmaning.

Arbetskraftinvandring

  • Sedan den 15 december 2008 är det möjligt för arbetsgivare att rekrytera från länder utanför EU och EES. Arbetstillståndet söks från hemlandet, förutom när det gäller studenter och asylsökande, som redan är här.
  • Arbetstillstånd beviljas bara om anställningen har avtalsmässiga villkor och den invandrade kan försörja sig på sin lön. Ett arbetstillstånd gäller i högst två år och kan sedan förnyas. Efter fyra år kan man söka permanent uppehållstillstånd för arbete.
  • Medborgare i EU:s övriga 26 länder kan arbeta helt fritt i Sverige. Nordiska medborgare behöver inget tillstånd alls för att arbeta i Sverige.

Källa: Migrationsinfo.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista