Avgående LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin hälsar på Jonas Nilsson, ordförande för SSU i Trollhättan, i samband med att hon första maj-talade i Trollhättan tidigare i år. Foto: Erik Abel/Scanpix.
LO-KONGRESSEN:

Lönebildning och kvinnolöner huvudfrågor

5:30 min

Sveriges största fackliga organistation LO väljer i helgen ny ordförande och ledning för de 1,5 miljoner medlemmarna. LO:s 27:e kongress äger rum i Folkets hus i Stockholm. Samtidigt är LO inne i en svår period med stort medlemstapp och interna strider om bland annat kvinnolönerna.

I årets avtalsrörelse försökte LO-ledningen få till en samordning av förbundens lönekrav för att höja lönerna mer i kvinnodominerade  förbund som Kommunal. Det gick inte att få till stånd denna samordning, konstaterar den avgående LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin.

– Nej, vi blev helt enkelt inte överens om hur mycket extra pengar som vi skulle acceptera att de kvinnodominerade förbunden kunde kräva. Det stupade på detta. Vi var överens om att vi skulle ha det, och vi var överens om att ta ännu ett steg för jämställda löner, men vi var inte överens om hur mycket som skulle satsas. Då innebar det att vi var bara elva förbund som ingick i LO-samordningen, säger  Wanja Lundby- Wedin.

Det blir en av den blivande ordföranden Karl-Petter Thorwaldssons tuffare utmaningar att skapa en samsyn inom LO för kvinnolönepotter i kommande avtalsrörelser. Thorwaldsson är valbredningens förslag till ny LO-bas och väljs i så fall på lördag.

Wanja Lundby-Wedin har varit LO-ordförande, den första kvinnliga, i tolv år. Under denna tid har LO tappat omkring en halv miljon medlemmar. Det är inte längre samma självklarhet att gå med i facket ute bland  LO:s 14 medlemsförbund. Organisationsgraden har  de senaste tolv åren fallit från knappt 85 till 68 procent.

Bland unga är bara var tredje, 36 procent, med i ett LO-fack i dag. Varför LO har misslyckats att få unga att gå med i facket ser Wanja Lundby-Wedin flera förklaringar till.

– En orsak är att ungdomars arbetsmarknad i dag är väldigt osäker. Man går in och ut och varvar korta påhugg med arbetslöshet. Man saknar tillhörighet och så går man inte med i facket. Däremot ska vi vara självkritiska i att vi inte har funnits där unga människor finns och erbjudit medlemskap och talat om vad facket står för. Så vi behöver bli bättre på det, säger hon.

Organisationsgraden bland utrikes födda är också lägre än bland födda i Sverige, men betydligt högre än för unga.

På kongressen ska 283 motioner i olika frågor behandlas, diskuteras och beslut om bifall eller ej antas av de 300 kongressombuden, varav 133 är kvinnor motsvarande 44 procent. Här är det mera jämställt, men i LO:s högsta topp, LO-ledningen, sitter nu tre män och en kvinna. Ledningen har utökats med just en kvinna, Ingela Edlund från förbundet SEKO och blir andre vice ordförande. En inkvoterad kvinna i en manlig bastion, säger en del kritiker. Vad säger Wanja Lundby-Wedin?

– Nej, så tror jag inte man ska se det. Det blir en återgång till en LO-ledning med fyra personer varav tre män och en kvinna. Då förpliktar det att visa att man jobbar för jämställdhet och vi har i våra stadgar nu till kongressen ett förslag till ändring, att vi är en organisation som vilar på en feministisk grundsyn, och det har den nya ledningen och styrelsen att jobba utifrån.

Kongressen kommer att mycket handla om lönebildning, inte minst just kvinnolönerna, och välfärdsfrågor. Krav kommer att resas för högre ersättningsnivåer inom arbetslöshets- och sjukförsäkringarna. LO-kongressen kommer också att uttala sitt stöd för det palestinska folkets kamp, men krav på en total handelsbojkott mot Israel, som det finns en motion om, ställer sig inte LO-ledningen bakom.

LO:s närhet till det Socialdemokratiska partiet har ju länge varit både en intern och allmän diskussionsfråga. Kollektivanslutningen till partiet via facket är ju borta sedan länge och i dag röstar många LO-medlemmar med andra partier än det Socialdemokratiska. Men banden finns kvar och kommer att finnas kvar enligt Wanja Lundby-Wedin. Så också säkert debatten. Under hennes tolv år som ordförande var de sex första åren med en socialdemokratisk regering och de sista sex åren med en borgerlig. Möjligheterna för LO att påverka politiken har blivit mycket mindre. Skillnaden i dag är stor säger den avgående LO-ordföranden.

– Det är som natt och dag. Natten är det vi har nu. Vi har en regering som överhuvudtaget inte varit intresserad av att diskutera med LO eller med andra löntagarorganisationer. Inte heller med arbetsgivarnas organisationer. De vill inte samtala med det organiserade intresset. Med en socialdemokratisk regering hade inte bara LO utan alla arbetsmarknadens parter tillgång till att samtala med regeringen och delta i diskussioner och framföra sina uppfattningar och vi visste att det var en regeringen som i allt väsentligt gick i rätt riktning. Det är en väldig skillnad, säger LO:s avgående ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Förhoppningarna om en socialdemokratisk valseger 2014 är stora i LO-borgen vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Med förre IF Metallordföranden Stefan Löfven som statsminister skulle ju banden mellan LO och SAP kunna knytas än hårdare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista