Jeffrey Ige är en av de största hoppen vid EM i Gävle i juni. Foto: Emil Lundberg/Sveriges Radio.
IDROTT OCH MÅNGFALD

Världsmästare och vaktmästare

6:06 min

28-årige kulstötaren Jeffrey Ige, med nigerianskt ursprung, är ett av de svenska hoppen i de Paralympiska spelen i London i september. Han tävlar i kategorin för idrottare med utvecklingsstörning, och tidigare i våras vann han VM i Manchester.

– Det gick jättebra. Det var i mars och där stötte jag kula och vann VM-guld på 14,74, ungefär 2 meter före de andra, säger han.

Jeffrey tränar i Sätra friidrottshall fem gånger i veckan för att förbereda sig för OS.

– Vi tränar fem dagar i veckan, och då tränar vi måndagar, tisdagar, onsdagar, torsdagar och lördagar.

Jeffrey Ige har vunnit allt, det är bara en OS-medalj som fattas i hans karriär.

– Jag har en VM-titel utomhus. Sen har jag två VM-titlar inomhus, tre EM-titlar utomhus, och tre EM-titlar inomhus också. Det är första gången jag får tävla i OS nu i London. Det ska bli jättespännande. Den längsta längden jag har gjort är 15,19 utomhus, säger Jeffrey Ige.

Det betyder att han med sina 15,19 har världsrekordet i sin klass.

Jeffrey Ige siktade egentligen på en OS-debut redan till Aten 2004. Men en jätteskandal i Sydney fyra år tidigare tog död på den drömmen. Den spanska baskettruppen visade sig till största delen bestå av spelare som ljugit om sitt funktionshinder och på grund av det beslutade den Internationella paralympiska kommittén att stryka samtliga klasser där idrottare med en utvecklingsstörning tävlade. Men i sommarens Paralympics är utvecklingstörda alltså med igen efter att ha varit utestängda i tolv år.

För att vinna Paralympiska spelen måste man förbereda sig bra, och enligt Jeffrey Ige är det viktigt att ha tekniken, disciplinen och ett bra liv.

– Mycket träning, äta bra, ha roligt, tävla mycket. Det är ett stort mål att få komma dit. Och eftersom det är första gången, så vet man inte vad ska förvänta sig, men jag tror att det kommer vara jätteroligt att vara med där, säger han.

Jeffrey är världsmästare men är också vaktmästare. Hans fysik och styrka underlättar för honom att träna och jobba samtidigt.

– Först det är träningen som gäller. Men jag har lite sysselsättning i Solnahallen som vaktmästare fyra dagar i veckan.

Hans Ahlmström, är Jeffreys tränare. Han tränar flera spelare än Jeffrey, och han säger att Jeff, som kamraterna kallar honom, är född att stöta kula.

– Jeff är stor och lång, han är explosiv, och har känsla för att stöta kula.

Men Hans Ahlmström tror inte att det blir lätt att ta guldet i OS i september.

– Han blir svår att slå i OS. Och jag tror att om han kan förbättra sin styrka med ett antal procent, så kommer han och stöta riktigt långt. OS innebär alltid nerver och alltid mera press, säger Hans Ahlmström som har lång erfarenhet i OS bredvid flera atleter.

Under träningen stöter Jeffrey kula flera gånger. Efter varje gång säger tränaren till dem att ta i mer, trots att Jeffrey och de andra blir trötta.

För att stöta kula måste man ha bra styrka, men det viktigaste är att man behärskar tekniken och koncentrerar sig. Jeffrey säger att de tränar med en kula som väger mer än den officiella kulan.

– Den här kulan väger 9 kilo, det är för träning. Den kula man tävlar med väger 7,26 kilo.

Klockan är halvsex och sista delen av träning är snart klar. Jeffrey har stött kulan flera gånger och för varje gång har han stött lite bättre. Jeffreys vän och kamrat, Nicklas, tror att det ska gå bra för Jeff i OS:

– Jag har sett hur Jeff blivit bättre och bättre för varje år. Successivt har han ökat från 12 meter till att han nu ligger på strax över 15 meter.

Till slut är Jeffrey jättenöjd med dagens träningspass, och hans vän Nicklas tror att Jeff kommer att göra ett bra resultat i OS:

– Han tillhör nog en av de stora favoriterna i London. Det var inte så länge sen som han satte världsrekord både inne och ute. Men konkurrensen är hårdare i OS. Mitt råd till honom är att ta det lugnt, tänka på tekniken och ha roligt.

Men själv är Jeffrey jätteförsiktig om hur det kommer att gå i London.

– Jag siktar självklart på att vinna, men det är ju första gången. Och man vet inte vad kan förvänta sig heller. Men man få bara förbereda själv så bra som man kan, säger Jeffrey Ige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista