Amnesty riktar kritik mot Sverige

2:51 min

Sverige tvångsutvisar irakier och eritreaner. Romer får inte en rättsäker process när de söker asyl och Sverige har inte infört tortyr som ett särskilt brott i lagstiftningen. Det är en del av kritiken som Amnesty International riktar mot Sverige i sin årsrapport.

Rapporten belyser de brott som begås mot mänskliga rättigheter i världen och Sverige uppmärksammas speciellt på grund av bristerna som finns i landet när det gäller de här frågorna. Lise Bergh, Svenska Amnestys generalsekreterare, säger att UNHCR har samma åsikt som Amnesty International angående riskerna som irakier och eritreaner utsätts för i deras respektive länder. Därför borde inte människor utvisas dit, säger hon.

– När det gäller Irak och Eritrea så vet vi att situationen där har varit väldigt osäker, men också att visa grupper har utsatts särskilt för förföljelse. När det gäller Irak så har det varit kristna som har utsatts men även andra personer har ju riskerat att drabbas av både våld och fängslande, säger Lise Bergh.

Den svenska sektionen av Amnesty har också gjort en utredning angående hur romerna behandlas av Migrationsverket när de söker asyl i Sverige. Resultatet visar att det finns stora brister i rättsprocessen, säger Lise Bergh.

– När det gäller romerna som har kommit hit, en hel del från Serbien men även från andra håll i Europa, så menar vi att de ofta behandlas som en grupp. Det som man har sagt är att deras ansökningar har varit "uppenbart ogrundade", och det innebär att de inte får en individuell prövning och inte heller rätt till juridiskt biträde. Och det här menar vi det strider mot Sveriges internationella åtaganden och en rättsäker process, säger Lise Bergh som också påpekar att Amnesty och Migrationsverket har inlett en konstruktiv dialog för att rätta till de här bristerna.

Men det finns också ett annat åtagande som Sverige inte har uppfyllt och det handlar om att införa brottet tortyr i den nationella lagstiftningen. Något som Amnesty har påpekat sedan länge, säger Lise Bergh.

– Vi menar att det ska finnas som ett brott i svensk lagstiftning. Det kan ju faktiskt hända att tortyr kan även ske i Sverige. Men sen kan det också vara så att människor som har begått tortyr i andra länder, de kan också dömas i Sverige och då är det viktigt att man har ett brott som heter tortyr och som anger de handlingarna  och det syfte som ligger bakom tortyr, säger Lise Bergh, generalsekreterare för den svenska sektionen av Amnesty.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista