Fotograf: Erik Mårtensson/Scanpix.

Lång väntan i ovisshet för asylsökande kubaner

5:56 min

Många kubaner som söker asyl i Sverige kan inte utvisas till hemlandet efter avslag eftersom Kuba vägrar ta emot medborgare som varit utanför landet längre än elva månader. Ett brott mot folkrättens praxis, säger Maria Westman-Clement, ämnesråd vid den svenska justitiedepartementets enhet för migration och asylpolitik.

– Ja, man brukar säga att enligt praxis och enligt folkrätten så har alla stater en skyldighet att ta tillbaka sina egna medborgare. Det finns också en bestämmelse i FN:s universella deklaration om mänskliga rättigheter att en person har rätt att lämna sitt eget land och att också återvända dit. Så det finns en skyldighet att ta tillbaka sina egna medborgare enligt folkrätten, säger Maria Westman-Clement, ämnesråd vid den svenska justitiedepartementets enhet för migration och asylpolitik.

Nyligen hade justitiedepartementet och den kubanska ambassaden ett möte där den här folkrättsprincipen åberopades. Men än så länge har man inte fått något konkret svar från Kuba som visar att man vill ändra sin politik, säger Maria Westman-Clement.

Luciano och Carmela, som egentligen heter något annat, är två kubaner som väntar på att få permanent uppehållstillstånd i Sverige. Detta trots att de, som många andra kubaner, har fått avslag i alla instanser, senast vid Migrationsöverdomstolen.

– Jag har väntat fyra år. Man blir desperat att få vänta så lång tid för en sak som man inte vet hur det ska avgöras, säger Luciano.

– Jag fick samma svar från Migrationsverket: "Du måste återvända". Samma sak igen. Jag har ingen på Kuba som väntar på mig. Ingen, säger Carmela.

Under de senaste två åren har Migrationsverket gett permanent uppehållstillstånd till fjorton kubanska medborgare efter ansökan om verkställighetshinder, det vill säga att det inte gått att genomföra utvisningen. Elva av dem på grund av att de inte tagits emot i Kuba.

Och under maj 2012 har Migrationsverket skickat 30 nya ärenden via det svenska utrikesdepartementet till den kubanska ambassaden efter att myndigheterna har avslagit kubanernas asylansökan. Migrationsverket väntar nu på att den kubanska ambassaden ska svara om de här ärendena. Fredrik Bejer, biträdande rättschef på Migrationsverket, bekräftar att det på Kuba finns ett regelverk som komplicerar för Migrationsverket att utvisa kubaner dit.

– Det stämmer att i kubansk lagstiftning finns reglerat att om man är utanför landet i mer än 11 månader med ett legalt utresetillstånd, så anses man emigrerad och man kan i normalfallet inte tas emot igen, säger Fredrik Bejer.

Den svenska gränspolisen som är ansvarig för att genomföra utvisningar, lyckas inte med uppdraget att flyga tillbaka kubanska medborgare som fått avslag, om inte den kubanske medborgaren och myndigheterna i Kuba är överens om hans/hennes återvändo. Det är inte värt ens att försöka, säger Per Löwenberg som är handläggare på polisens centrala gränsenhet.

– Kuba är väldigt speciellt och det här är egentligen ett undantag från de många ärendena som polisen har. Går det inte så kan man antingen rapportera svårigheten till Migrationsverket eller fortsätta försöka, men vi har de här ärendena till dess att de preskriberas, säger Per Löwenberg.

Efter fyra år preskriberar gränspolisens ärendena, och hela proceduren med asylsökning börjar om på nytt om inte Migrationsverket bestämmer att personen får uppehållstillstånd pga verkställighetshinder.

Men vad betyder de olika vändorna för de asylsökande kubaner som inte får något uppehållstillstånd efter alla dessa år i väntan på ett beslut? De kubanska asylsökandena är som brickor i någon sorts spel mellan Sverige och Kuba, säger juristen Eva Eriksson som har representerat många kubaner vid alla de instanser som migrationsprocessen kräver.

– Ja, det kan man naturligtvis säga att det har blivit på det sättet. Alltså det hänger ihop med att svenska myndigheter vill inte att kubanska myndigheter ska styra den svenska invandrarpolitiken, vilket man ju gör genom att man förvägra sina egna medborgare att återvända, säger juristen Eva Ericson.

De kubanska asylsökandena är mycket kritiska mot Migrationsverkets rutiner och anser att den långa väntan är en frustrerande och hopplös period utan konkreta besked, säger Luciano och Carmela.

– Vad ska hända med mig? Fortsätter jag att leva i limbo? Måste jag fortsätta vänta? Jag kan inte plugga, jag förlorar bara tid. Det finns stunder som du känner dig frustrerad därför att du inte kan göra någonting. Det är som att vara på Kuba där jag inte kan göra något, säger Luciano.

– Jag har varit många år utanför Kuba. Jag fyller 65 år och jag vill stanna hos min son och han vill att jag ska få stanna. Jag har ingen annan på Kuba, säger Carmela.

SR International har sökt kubanska ambassaden för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista