Antalet barn som vräks i Sverige ökar. Bild: Henrik Montgomery/Scanpix

Rutiner saknas för att förhindra vräkning av barn

"Det är att ryckas upp från sina rötter"
2:48 min

Trots att regeringen sedan några år tillbaka har en nollvision om att inga barn ska vräkas från sina hem, är det fortfarande 6 av 10 kommuner som saknar handlingsplaner för att förebygga vräkning av barnfamiljer. Det visar en kartläggning som Socialstyrelsen har gjort.

Utredningen är den första i sitt slag, och på Socialstyrelsen vill man se förbättrade rutiner i kommunerna.

Att som barn tvingas från sitt hem sätter mycket djupa spår, säger Annika Remaeus, utredare på Socialstyrelsen.

– Det är att ryckas upp från sina rötter och att faktiskt få bära konsekvenserna av att vuxna inte kunnat bereda den trygghet man behöver. Har familjer problem är det väldigt bra om man kan få hjälp snabbt.

2007 presenterade regeringen ambitionen att inte ett enda barn ska vräkas. Men sedan dess har över 2700 barn blivit vräkta i Sverige. Och antalet ökar till och med- förra året vräktes 663 barn, 5 procent fler än året före.

Enligt Annika Remaeus är en tydlig handlingsplan en förutsättning för att kommunerna ska kunna gå in med snabba och effektiva insatser. Ju tidigare insatserna kommer desto bättre.

– Det handlar om att veta vad man ska göra när det till exempel kommer in rapporter om att barnfamiljer är sena med räkningar eller andra strörningar. Att man då vet vad man ska göra är väldigt bra för att förhindra att personer senare vräks. Man kan hjälpa till med hyresrådgivning och budgetrådgivning och ge andra former av stöd, säger hon.

I och med att det är första gången kartläggningen görs hoppas man på Socialstyrelsen att frågan nu kommer lyftas hos kommunerna. På många håll pågår också ett utvecklingsarbete, och Annika Remaeus tror att siffrorna kan se bättre ut nästa gång mätningen genomförs.

Många mindre kommuner svarar dock att de inte behöver fastställda rutiner eftersom problemet med hemlöshet är litet hos dem. Men det är fel tänkt, även de små kommunerna behöver en plan, säger Annika Remaeus. 

Hon tror egentligen inte att det är viljan som brister- ingen kommun vill se vräkta barnfamiljer. Det är verktygen som fattas. Ett sådant verktyg kan vara att man jobbar närmre hyresvärdarna.

– Socialtjänsten äger ju inte bostadsmarknaden. Vi kanske måste utveckla samarbetet med bostadsföretagen och med frivilligorganisationer och andra som kan vara viktiga i det här sammanhanget. Hur man ska göra vet egentligen kommunerna och socialtjänsterna bäst själva.

När en barnfamilj vräks ordnar kommunens socialtjänst i princip alltid andra boendeformer, i storstäderna där bostadsbristen är stor förekommer det att familjerna får flytta in på hotell. Men även om man inte hamnar på gatan är det ett mycket svårt slag att tvingas från sitt hem.

– Boendet är så otroligt viktigt. Blir man av med bostaden är det enormt svårt att komma tillbaka, säger Annika Remaeus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".