1 av 2
Bo Frank. Foto: Lena Gustavsson/SR.
2 av 2
En dom i Migrationsöverdomstolen har gjort det möjligt för många somalier i Sverige att återförenas med sina anhöriga. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Ökad anhöriginvandring pressar kommunerna

2:40 min

Kommunerna är mycket oroade för att statsbidragen inte räcker när anhöriginvandringen från Somalia väntas öka kraftigt. Bland kommunerna med störst andel somalier är det nio av tio som bedömer att pengarna från staten inte täcker de ökade kostnaderna, visar en enkät som SR International har gjort.

Växjö är en av de kommuner som räknar med ett stort mottagande de kommande åren, och kommunalrådet Bo Frank (M) är bekymrad.

  – Staten vältrar över hela det ekonomiska ansvaret på kommunerna och betalar inte en ettöring av vad det kostar. Det är egentligen den enda svårigheten, säger Bo Frank.

Det är en dom i Migrationsöverdomstolen som gjort det möjligt för många somalier i Sverige att återförenas med sina anhöriga. Nu ska också DNA-test godkännas för att styrka släktskap. Tidigare fanns hårda krav på id-handlingar, något som är svårt att få tag på i det krigsdrabbade Somalia. Enligt Migrationsverkets senaste prognos väntas 20 000 somaliska anhöriginvandrare komma till Sverige i år och nästa år.

Att det finns en stor oro ute i kommunerna, visar sig tydligt i den undersökning som SR International gjort bland de 30 kommuner i Sverige med den högsta andelen invånare från Somalia. Nio av tio svarar nej på frågan om statsbidragen kommer att räcka för att täcka kommunernas ökade kostnader. En majoritet tycker att informationen har varit bristfällig, och många är också frustrerade över att regeringen dröjer med besked om ett eventuellt extra statligt stöd.

Borlänge är den kommun som har störst andel somalier i Sverige. Kommunen har det redan svårt ekonomiskt och nu hoppas miljöpartistiska kommunalrådet Nils Gossas på att regeringen ska lösa frågan snabbt.

– Eftersom vi har ganska många anhöriga som väntar på att få återförenas med sina familjer så kommer naturligtvis det här att vara ytterligare en påfrestning. Om det inte blir en politisk överenskommelse som kommer att ge kompensation för mottagandet då ökar naturligtvis det ekonomiska trycket, säger han.

Till bilden hör att många av de anhöriga troligen hamnar utanför den så kallade etableringsreformen. Den anhöriga måste ansöka om familjeåterförening inom två år för att man ska ha rätt till de olika etableringsinsatser som staten bekostar. Men för många av familjerna har det gått längre tid, och det innebär att ansvaret för dem faller på kommunerna istället.

Den långvariga konflikten i Somalia har gjort att utbildningsnivån är låg bland många somalier. Det ställer speciella krav på skolorna i de mottagande kommunerna. Och eftersom familjerna ofta är stora behövs större lägenheter. Men medan en klar majoritet av kommunerna i vår enkät tror sig kunna hantera det ökade trycket på skolorna, åtminstone i år, är sju av tio tveksamma till om de ska hitta ett acceptabelt boende till de nyanlända.

För kommunalrådet Bo Frank i Växjö är det självklart att ta ansvar för mottagandet, men lika självklart är det att staten måste bidra.

– Jag ser väl inget problem överhuvudtaget för etablering i Sverige, även om det kan ta sin tid för de som saknar utbildningsbakgrund. Jag ser det främst som ett kommunalekonomiskt problem. Annars tror jag att vi ska kunna klara mottagandet på ett bra sätt i Växjö, säger Bo Frank, moderat kommunalråd i Växjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista