Stöd till anhöriginvandring dröjer

1:47 min

Regeringen kommer inte fatta något snabbt beslut om extra stöd till kommunerna för att klara den ökade anhöriginvandringen från Somalia. Det säger integrationsminister Erik Ullenhag efter kommunernas kritik mot att ett besked från regeringen dröjer.

– Besked om hur vi kommer lösa den frågan kommer komma i budgeten. Men min utgångspunkt, och det har jag även sagt när jag samtalat med kommuner, är att vi ska hitta en lösning så att de får en ersättning som gör att man kan ha ett bra mottagande. Vi ser frågan och vi ser problemet som kan finnas för kommunerna. Det är en lagstiftning som är anpassad efter en annan situation än vad som gäller nu för den somaliska gruppen, säger Erik Ullenhag.

Det är många kommuner som är kritiska mot hur regeringen har hanterat situationen efter den dom i Migrationsöverdomstolen som i vintras öppnade för en ökad anhöriginvandring från Somalia. Nio av tio kommuner anser att statsbidragen inte räcker, visar en enkätundersökning som SR International gjort bland de 30 kommuner med högst andel somalier bland invånarna. Och en majoritet anser också att informationen har varit bristfällig.

Domen har gjort att Migrationsverket nu räknar med att omkring 20 000 somaliska anhöriginvandrare kommer de närmaste två åren. En av de kommuner som räknar med att få ta emot många anhöriga är Växjö där Bo Frank är kommunstyrelsens ordförande.

– Den enda svårigheten är att staten vältrar över hela det ekonomiska ansvaret på kommunerna och betalar inte en ettöring av vad det kostar. Det är egentligen den enda svårigheten. Får Växjö kommun och andra kommuner med starkt flyktingmottagande ingen kompensation från staten då betyder det ju egentligen på lite längre sikt att antingen får vi höja skatten eller så får vi dra ner på kostnaderna för skola och omsorg och liknande, säger Bo Frank.

Men trots att många kommuner anser att det brådskar med ett besked, tror inte Erik Ullenhag att det innebär problem att det dröjer till budgeten i höst.

– Vi får se. Jag hoppas att vi hamnar i ett läge där vi kan ge besked i tid där man också vet vad som gäller så att också mottagandet kan bli bra, säger integrationsminister Erik Ullenhag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista