Socialminister Göran Hägglund delar ut Dagens Medicins pris Guldskalpellen till kampanjen "Ta med en vän". Bild: SR International

Gatukampanj fick fler kvinnor att ta cellprov

"Jag kunde stå och förklara i två timmar"
3:28 min

Hur får man fler kvinnor att gå på gynekologisk cellprovtagning- en enkel rutinundersökning som räddar liv? I nordöstra Göteborg blev framgångsreceptet personliga möten och muntlig information på det egna modersmålet. Ett prisbelönt projektet, med namnet "Ta med en vän", fick upp deltagandet i cellprovskontroller med 42 procent.

Auras Zubeidi från den ideella föreningen Födelsehuset stod ute på gatorna i stadsdelarna Angered och Bergsjön och pratade med förbipasserande kvinnor.

– Kvinnorna får informationen hemskickad. De läser inte och det finns ingen som förklarar tydligt för dem vad det handlar om. Vi stod med kvinnor därute och förklarade. Det tog mellan tio minuter och två timmar. Jag kunde stå med en kvinna och förklara i två timmar, tills jag kunde övertyga henne om att ta cellprovet, berättar Auras Zubeidi.

Alla kvinnor mellan 23 och 60 år får med några års mellanrum kallelse till cellprovtagning. Det är en enkel, smärtfri och ofarlig undersökning som innebär att cellförändringar på livmodertappen kan upptäckas i god tid. Sedan undersökningen infördes har antalet dödsfall i livmoderhalscancer minskat till hälften.

Men andelen kvinnor som utnyttjar möjligheten att gå på kontrollerna varierar stort. På vissa håll är det 90 procent, på andra håll bara 60.  Särskilt lågt är deltagandet i områden med många utlandsfödda, som just nordöstra Göteborg. Kampanjen "Ta med en vän" är ett samarbete mellan en rad aktörer, bland andra Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Västra Götalandsregionen, barnmorskemottagningar och Chalmers tekniska högskola.

 – Vi jobbade med olika kommunikationsvägar. Vi provade olika media -vi hade en Facebook-kampanj, tre filmer: en på svenska, en på arabiska och en på somaliska som informerade om vikten av att ta cellprov. Vi hade information på olika språk i lokalradion och så var doulor, barnmorskor och gynekologer ute och pratade i föreningslivet och på gatorna i Angered och Bergsjön om vikten av att ta cellprov, berättar Erik Olsson på Chalmers, projektledare för "Ta med en vän".

Maria Prigorowsky på SKL är ledare för ett annat projekt, "Tidig upptäckt", som dels arbetar för att få upp deltagandet i provtagningen, dels för att deltagandet ska bli mer jämlikt mellan olika grupper och olika områden. Hon säger att utöver de språkliga barriärerna är det många utlandsfödda kvinnor som inte har någon erfarenhet av förebyggande hälsokontroller när man inte är sjuk. Hon tycker också att de kallelser som skickas ut till provtagningen är dåligt utformade och måste förbättras.

– Det står "du har en tid bokad för cellprovskontroll tisdag klockan 14". Vet man då inte vad cellprovskontroll är så är det väldigt svårt att bli motiverad. Vi måste motivera mer i den text som går ut varför man ska göra det här och utgå ifrån mottagaren. Väldigt mycket av den information som går ut är skriven av vårdfolk utifrån deras förkunskaper.

Projektet "Ta med en vän" anses så framgångsrikt att det belönats med tidningen Dagens Medicins pris "Guldskalpellen" som delas ut till årets förnyare inom sjukvården. Nu görs utvärderingar och i Göteborg hoppas man att man ska kunna sprida metoderna vidare till andra delar av landet.

– Sedan kan man ju tänka sig att det här inte behöver vara begränsat till just cellprovtagningen. Det finns  till exempel mammografi, olika hälsokampanjer eller bara information-det behöver inte vara provtagning-där man kan använda liknande arbetssätt, säger Erik Olsson på Chalmers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".