Fotomontage av teliaskylt och militär radiomast. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Telia Sonera medverkar till avlyssning i Turkiet

Statligt ägda Telia Sonera anklagas för inblandning i avlyssning av fackliga företrädare och människorättsaktivister i Turkiet. LO-Tidningen Arbetet har i en granskning gått igenom över hundra åtal i Turkiet där personer riskerar flera års fängelse där bevismaterial hämtats från olaglig avlyssning. Avlyssningen har skett via det turkiska telebolaget Turkcell, där Telia Sonera är största ägare.

Esref Okumus, journalist på tidningen Arbetet, berättar för Alltid Nyheter om ett fall där 19 kvinnor från olika fackföreningar gripits i Turkiet.

– Jag har pratat med deras företrädare. Det visade sig att det som användes som bevis mot dem var deras samtal om hur de skulle organisera firandet av 8 mars, internationella kvinnodagen. Det var alltså det som ledde till att de arresterades, säger Esref Okumus till Alltid Nyheter.

Telefonavlyssning är ofta ett viktigt bevismaterial när oppositionspolitiker, fackliga företrädare och andra med åsikter som går mot regimen ställs inför rätta i Turkiet. Och en stor mängd av de samtalen avlyssnas av  av operatören Turkcell, som är Turkiets ledande mobiloperatör med cirka 35 miljoner abonnenter i landet. Telia Sonera var med och grundade bolaget 1994, och är nu största ägare med 38 procent av aktierna.

Thomas Jönsson, chef för extern kommunikation på Telia Sonera, säger till SR International att de inte känner till de utpekade åtalsfallen. Men han säger att de redan har skickat ett brev till styrelsen i Turkcell om hur Telia Sonera vill att myndigheternas tillgång till näten ska hanteras.

– Det kommer att tas upp med Turkcells styrelse snart, de här frågorna så att vi kan säkerställa att vi inte gör någonting bortom det som vi absolut måste göra för att få vara en Telecomoperatör i ett land, säger Thomas Jönsson.

Telia Sonera har tidigare, efter program i SVT:s Uppdrag Granskning, kritiserats för att säkerhetstjänsterna i Azerbajdzjan, Georgien, Kazakstan, Uzbekistan, Ukraina och Vitryssland har full tillgång till dotterbolagens nät. Även där har avlyssning lett till gripanden av oppositionella.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin säger till SR International att regeringen bör ta ett större ansvar för hur de bolag där man har ägande agerar. 

-- Vi har en regering som slår sig för bröstet om att de anordnar konferenser om internetsäkerhet, att vi ger bistånd till demokratiaktivister för att de ska undvika att hamna i diktaturers avlyssningsapparatur, och så vidare. Men samtidigt verkar det som att regeringen blundar för vad de olika statliga bolagen gör. Och jag menar att det är viktigt att regeringen faktiskt också är ansvarig, och känner att de som ägare måste se till att Telia Sonera agerar på ett sätt som stärker varumärket, och ser till att de stödjer människors mänskliga rättigheter. Och inte tvärtom, att man deltar i aktiviteter som förtrycker människor, säger Urban Ahlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista