Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Medialt ointresse för terrormål i Danmark

Publicerat måndag 4 juni 2012 kl 12.07
"Med mer kunskap skulle vi sett annorlunda på det"
(3:51 min)
Svagt medieintresse för rättegången mot de terrormistänkta.Foto:Magnus Holm/ Scanpix

Rättegången i Köpenhamn mot de fyra svenska män som ha planerat en terrorattack mot tidningen Jyllandsposten har bevakats dåligt av svenska medier. Det säger Magnus Sandelin, journalist och författare till tre böcker om politisk extremism.

– Det är väldigt allvarligt brott som de här personerna varit misstänkta för. Det är personer som bor i Sverige och verkar i en ideologisk miljö i Sverige och hade de lyckats genomföra det som jag tror att deras uppsåt var, så skulle det fått stora konsekvenser.

Magnus Sandelin ger underbetyg åt svenska medier. Samtidigt menar han att det finns flera faktorer som lett uppmärksamheten åt annat håll:

– Dels det att Anders Behring Breivik-rättegången pågått samtidigt men jag tycker snarast att det ger skäll att man också bevakar rättegången i Köpehamn mer än man gjort eftersom det är likartad brottslighet som det handlar om. Sedan tycker jag att det har med en viss okunskap att göra. Brottet genomfördes aldrig så att säga och man kanske därför inte ser så allvarligt på det. Det är självklart att det inte är så allvarligt som ett genomfört brott, men jag tror att kunskapen om den här miljön hade kunnat bli bättre hos många journalister och att man skulle ha sett på det annorlunda i så fall.

Medierna har missat denna chans, säger Magnus Sandelin. Enligt Säpos uppgifter, som Sandelin citerar i sin bok "Jihad - svenskarna i de islamistiska nätverken", finns det i Sverige cirka 200 våldsbenägna islamister. Det räcker att bara EN  av dem lyckas med sina planer för att inse konsekvenser, säger han.

– Vi har sett självmordsbombaren i Stockholm - det attentatet kunde ha orsakat mycket mer skada än det gjorde.  Så även om det ofta handlar om amatörmässighet hos de här personerna kan det ändå ställa till med en stor skada. Absolut.

Och dessa fyra män,  som idag fick sin dom i Köpenhamn, är inte heller okända av Säpo, säger Magnus Sandelin.

– De fyra ingår i den inre cirkeln av de där våldbejakande islamister som finns i Sverige och en av de har gripits tidigare ett par gånger och det har ju rapporterats i medierna om honom. Så för polisen är dessa kända personer. Och det visar ju också att detta är en liten krets människor som det ofta handlar om.

– Tre av de har rest i Pakistan tidigare och en av de har då enligt de  uppgifter deltagit i träningsläger hos någon terrororganisation där. Och jag vet att Säpo bekymrar sig väldigt mycket för personer som reser ut på det här sättet och deltar i träningsläger och sedan kommer tillbaks till Sverige för då kan de utgöra ett potentiellt hot eftersom de har fått mer kunskaper och motivation och i det här fallet verkar det har stämt.

Pressen måste rapportera om dessa människor och öka allmänhetens kunskap om dessa miljöer, säger  Magnus Sandelin, inte minst för att minska fördomarna mot muslimer generellt.

– För att kunna motarbeta det helt enkelt men jag tror också att man minskar fördommar om muslimer i allmänhet om man har klart för sig vad det här handlar om för personer. Personer som vill ta till våld eller tar till våld. Det är lätt att generalisera i diskussionerna och det kommer att handla om islam och muslimerna när det handlar om våldsbejakande kriminella och extremister. Så jag tror att det är viktigt att medierna rapporterar på ett sakligt och korrekt sätt om det och benar ut vad det egentligen  handlar om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".