Gamla krypteringsmaskiner som FRA använt en gång i tiden. Bild: Sven Hultberg Carlsson/Sveriges Radio.

Hemlig verksamhet firar 70 år med "öppet hus"

4:46 min

Försvarets Radioanstalt, FRA, har i år bedrivit signalspaning i Sverige i 70 år. Det är en hemlighetsfull verksamhet, omgärdad av mycket sekretess, men i samband med jubileet bjöds journalister in på ett sällsynt besök i de högbevakade lokalerna.

– På 50-talet var det väldigt hemligt, och på 60-talet också. Men på mitten av 70-talet började man öppna upp, och mina företrädare har gett en del intervjuer på den tiden. Men vi försöker vara så öppna vi kan utan att avslöja vår förmåga, och vad vi spanar mot, säger FRA:s generaldirektör är Ingvar Åkesson.

I Sverige har det förekommit signalspaning i någon form sedan 1905, då general-  och marinstaberna hade egna signalspanings- och kryptoavdelningar. Bland annat lyckades man under första världskriget knäcka en del av den ryska Östersjöflottans krypterade trafik. Under mellankrigstiden upphörde den svenska signalspaningsverksamheten till stor del, eftersom politikerna inte ansåg att den var betydelsefull, men 1937 bildades den svenska Försvarsstaben, där Kryptoavdelningen ansvarade för forcering av krypton.

Först 1942, mitt under andra världskriget, beslöt regeringen att inrätta Försvarsväsendets radioanstalt som egen myndighet. Långt in på 1960-talet var all information om var FRA:s högkvarter låg hemlig, men nu vet vi att högkvarteret ligger på Lovön, några kilometer från Drottningholm i Stockholm. Generaldirektör Ingvar Åkesson berättar att den tekniska utvecklingen har gjort att arbetet har förändrats mycket på 70 år.

– Det har blivit en ökad automatisering, vilket gör att vår analytikerpersonal har fått många bra hjälpmedel, i form av datakraft och system av olika slag, vilket gör att de kan producera bättre och mer kvalitet än vad man gjorde förr. Även om man var väldigt skicklig på sin sak förr så saknade man ju nutidens tekniska hjälpmedel. Men det har ju också att göra med att kommunikationstekniken har förändrats, och det har naturligtvis påverkat vår verksamhet.

FRA:s verksamhet är dels signalunderrättelseverksamhet - att ge information och förvarningar till främst regeringen och försvarsmakten om förhållanden i omvärlden som kan påverka landet. Dels jobbar FRA med informationssäkerhet, där de hjälper statliga myndigheter och statligt ägda bolag med att skydda deras it-system.

Sedan 2009, då den nya FRA-lagen infördes, får myndigheten övervaka all kabelburen trafik som passerar Sveriges gränser, vilket bland annat innefattar telefon och en stor del av internettrafiken. Detta har vållat en del kritik, eftersom många menar att FRA då kommer övervaka massor av privatpersoner och inkräkta på den personliga integriteten, eftersom det blir svårare att urskilja vilken information som är intressant. Men Fredrik Wallin, som jobbar på myndigheten, menar att FRA inte har något intresse att ägna sig åt privatpersoner, utan fokuserar helt på de underrättelsemål som de riktar sig mot.

– Vi använder ett antal urvalsmetoder då när vi inhämtar trafik. Till att börja med så väljer vi bara ut sådan trafik, såna signalbärare, som är intressant. Som gäller de länder där vi har ett uppdrag från våra uppdragsgivare. Så det är första ledet att man bara väljer ut sådana signaler som är intressanta. Och sen tillämpar vi ju urval på den här trafiken, där vi syftar till att bara få fram precis den intressanta trafiken. Det är ju också i vårt intresse, vi vill ju absolut inte ta in massa information som inte är intressant för oss. Det skulle ju bara ta plats och bli besvärligt att hantera, säger Fredrik Wallin.

Det mesta av det arbete som FRA bedriver är kringgärdat av sekretess och hemlighetsmakeri. Fredrik Wallin berättar att FRA innan USA:s invasion av Irak hade kunskaper som tydde på att Saddam Husseins regim inte höll på att utveckla massförstörelsevapen. Den information kunde man dock inte dela med sig av till allmänheten av risk för att arbetsmetoder skulle avslöjas.

– Visst finns det ett allmänintresse, och vi vill ju gärna kunna informera så mycket som möjligt om vår verksamhet, och det har vi också försökt att göra i dag. Sen finns det ju naturligtvis ett behov av sekretess i en sån här verksamhet också, därför att ifall vi skulle tala om hur vi kommer fram till våra underrättelser och hur vi bär oss åt, så skulle ju också målobjekten ändra sitt beteende så att vi inte längre kom åt den här informationen.

Och hemlighetsmakeriet gäller även för medarbetarna. Fredrik Wallin får inte uppge exakt vad det är han jobbar med, inte ens för sin egen familj får han prata om sitt jobb.

– De vet ungefär lika mycket som jag har kunnat berätta för er i dag.

Tänker dina barn på sin pappa som James Bond?

– Nej, jag tror inte riktigt det är så glamoröst faktiskt. Jag tror nog att pappa framstår mer som en byråkrat kanske, säger Fredrik Wallin som arbetar på FRA.

Intervjun med Ingvar Åkesson var gjord av Jurij Gourman, och intervjun med Fredrik Wallin av Sven Hultberg Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista