Foto: Talib Yass, SR International

Irakiskt kulturcentrum öppnat - första i Europa

1:02 min

Irak öppnade i veckan sitt första kulturcentrum i Europa. En motsvarighet till detta centrum som ryms i en våning på Söder i Stockholm, finns sedan 2010 i Washington. Flera liknande centra planeras, men Stockholm är valt att bli först i Europa eftersom det bor så många irakier här.

Runt 200 000 irakier lever i Sverige men kulturcentrumets arbete kommer inte enbart att rikta sig till dem. Med sina aktiviteter kommer detta centrum att välkomna en bredare svensk publik - det säger Assad Reshid som kommer att leda Irakisk kulturcentrum.

– Irakiskt kulturcentrum kommer att spela en stor roll för irakisk och skandinavisk kultur - det är våra planer.

Och Erik Kraft heter en av de första som besökte det nyöppnade kulturcentret.

– Jag tycker att det är fantastiskt. Jag ser mycket framemot att lära mig mera om den irakiska kulturen.

Hikmet Husein, sekreterare i Irakiska riksförbundet säger att centrumet öppnar alla möjligheter för kontakter och samarbete.

– Det kan komma hit  kulturpersonligheter inom olika områden från Irak,  ha visningar här - och tvärtom dvs. från Sverige till Irak. Det blir som en länk mellan två olika kulturer - det ska bli berikande för varandra.

Irakiskt kulturcentrum på Söder i Stockholm finaniseras av den Irakiska regeringen och kulturdepartementet i Bagdad. Centrumet kommer att anordna poesi läsningar, koncerter, och ställa ut både modern konst och antika föremål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista