Ändrade regler ljusning för väntande somalier

2:18 min

För många splittrade somaliska familjer kan väntan på återförening snart vara över. Det är med ändrade regler för identifikation som möjligheten öppnat sig för anhöriga att komma hit. En av de som väntar är Salad Hiss, som har bott i Borlänge utan sin familj i drygt två år.

– Jag kom hit själv. Jag bor här själv, min familj bor i Afrika. De väntar. De kommer förhoppningsvis hit till Sverige, säger han.

Det är efter en dom i Migrationsöverdomstolen som det blivit möjligt för anhöriga att bevisa släktskap genom DNA-prov, något som öppnat möjligheten för många somaliska anhöriga att komma till Sverige. Tidigare krävdes id-handlingar, men det har på grund av situationen i Somalia varit svårt att få tag på. Nu räknar Migrationsverket med att omkring 20 000 anhöriga kommer de närmaste två åren.

Salad Hiss i Borlänge har en fru och en dotter som just nu lever i Kampala i Uganda i väntan på att få komma till Sverige.

– Det är svårt att leva utan sin familj, utan barn och fru. Jag tänker mycket på dem. De bor ensamma i Afrika och jag bor ensam här i Sverige, säger han.

Men väl i Sverige väntar nya utmaningar, som att lära sig svenska och att få jobb. Abdi-Noor Mohamed är författare och verksam i den somaliska föreningen i Växjö. Han deltar aktivt i arbetet för att ta emot nya somalier och hjälpa dem etablera sig. Enligt honom är många somalier överraskade över hur mycket arbete som förväntas av dem i det nya landet. Men det är nödvändigt, säger han.

– Det är viktig att återgälda öppenheten, och att även den somaliska gruppen arbetar för att integreras. Genom att jobba hårt och genom att studera. Man måste ge något tillbaka.

I Växjö arbetar de för att etablera mötespunkter mellan svenskar och somalier, och att dessa behövs för att man ska kunna leva tillsammans, säger Abdi-Noor Mohamed.

– Som du och jag. Nu har vi mötts och när vi träffas nästa gång så kommer vi att hälsa på varandra. Så det måste finnas mötesplatser, säger säger Abdi-Noor Mohamed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista