Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Kritik mot FP:s förslag till ny integrationspolitik

3:37 min

På tisdagen presenterade Folkpartiet ett förslag till ett nytt integrationspolitiskt program. Bland annat ingår det gamla förslaget om ett språkkrav för medborgarskap. Men förslaget får kritik.

De nyanlända ska sättas i arbete snabbare än i dag, bland annat genom att den som tackar nej till ett jobb, oavsett var i landet, blir av med sin etableringsersättning. Dessutom ska föräldraförsäkringen inte utgå retroaktivt för äldre barn som kommer hit.

Förslaget som presenterades av Folkpartiet på tisdagen möter kritik. Även från allianspartierna. Centerpartiet menar att Folkpartiets krav särbehandlar invandrare. Partiets integrationspolitiske talesman Fredrick Federley säger att jobblinjen ska gälla lika för alla. Han tror inte att invandrare behöver några andra regler än de som redan är etablerade på arbetsmarknaden

Mehmet Kaplan, riksdagsledamot och gruppledare för Miljöpartiet, tycker att förslaget tyder på idétorka och i huvudsak består av unken gammal skåpmat som språkkravet för medborgarskap till exempel. Han ser det som ett underkännande av den egna politiken.

– Om man efter sex år i regeringsställning inte kan producera bättre analys än detta så blir jag väldigt bekymrad. Man har haft ansvar för området och lägger fram nygamla förslag, förvisso moderna i utformingen, men det mesta är gammalt. Man har misslyckats i sex år att se till att hantera frågan bättre. Det finns fortfarande svåra siffror, svår statistik, för regeringen att hantera när det gäller utanförskap, och att då komma fram med en idé om språktest!? Har man inte kommit längre än så, så är det underkänt.

Mehmet Kaplan understryker att Folkpartiet suttit i regeringsställning i sex år och därmed haft ansvar för frågorna. När man tillträdde kunde man skylla den förra rödgröna regeringen för att så många invandrare var i det som allianspartierna kallar utanförskap. Men samma personer som var i utanförskap så är det fortfarande, säger Kaplan, och då måste man se det egna ansvaret, och inte skylla på invandrarna.

– Tillgängligheten till en god svenskundervisning har inte blivit bättre efter sex år. Så det är under all kritik att regeringen inte lyckats nå fram med sina åtgärder. Nu gör man om felet att skylla allting på de nyanlända och de utrikesfödda, säger Mehmet Kaplan.

Miljöpartiet och regeringen har sedan i höstas en överenskommelse när det gäller migrationspolitiken och det har talats om olika samarbeten mellan de gröna och allianspartier. På frågan om det skulle vara möjligt för Miljöpartiet att samarbeta med en regering som planerar göra det som Folkpartiet föreslår, svarar Mehmet Kaplan så här.

– Vi står för en balanserad syn på mångfald. Det interkulturella är viktigt för oss, att människor utifrån sina egna förutsättningar kan vara med och bidra till ett positivt samhälle. Det kan inte vi utläsa ur helheten i förslaget, men däremot finns det delar i förslaget som vi tycker borde ha prövats tidigare. Frågan är bara varför man inte gjort det tidigare, man har haft majoritet kring detta också under föregående mandatperiod. Men vi är alltid beredda att ta ansvar, för det är viktigt att människor får vara med och bygga samhället. Så vi är pragmatiska, säger Mehmet Kaplan, riskdagsledamot för Miljöpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista