OS 2012

Maratonlöperskan tränar på småvägar i Kenya

2:36 min

Isabellah Andersson, bronsmedaljör i maraton i EM för två år sedan, är en av friidrottarna som sannolikt har chans att vinna en medalj i OS i London. Isabellah tvivlar inte på att hon kommer att prestera på hög nivå.

– Jag kommer att göra mitt bästa i London. Det är mitt första OS och varför ska jag inte prestera bra? Jag kommer att fortsätta och mitt största mål är OS i Rio, Brasilien, 2016. Men som jag sa innan, jag kommer att göra mitt bästa i London.

Isabellah Andersson tränar intensivt varje dag, oftast 4 mil för att kunna nå toppformen. Hon löper ca 3 timmar om dagen på småvägar och har endast som sällskap ett par löpare som hjälper henne. Hon är inte intresserad av att träna tillsammans med de andra maratonlöpare som också kommer att delta i London.

– Nej, jag tränar inte i en grupp. Jag har två killar som hjälper mig med träningen för att jag inte vill gå in på någon annans träning. Jag vet inte riktigt hur de tränar, så jag riskerar inte att påverkas. Jag har de två killarna som hjälper mig och det är min egen träning som gäller, säger hon.

Isabellah Andersson är född i byn Manga i västra Kenya. Hon är gift med Lars Andersson, som också är hennes tränare. Under 2002 kom hon i kontakt med svenska orienterare som besökte Kenya och några år senare kom hon till Sverige för att delta i en orienteringstävling. Hon bytte gren, stannade i Sverige efter bröllopet och började träna distanslöpning. 2008 tävlade hon för Hässelby SK och vann 4 kilometers terränglopp i Stockholm.

Isabellah Andersson är väldigt medveten om sina rivaler men hon säger att hon inte tänker på dem under dessa träningsdagar i Kenya.

– Jag tänker inte på mina konkurrenter. Jag koncentrerar mig på mig själv. Jag har tränat bra och de har ju tränat också, så varför ska jag tänka så mycket på dem? Det bara stör mig. Jag ska springa i London och jag ska göra mitt bästa. Jag bryr mig inte om dem som ska springa med mig, säger Isabellah Andersson.

Hon berättar att hon mår bra och inte har haft något problem med hälsan. Och när det gäller kost under träningsperioden är hon inte så kräsen, säger Isabellah. Hon äter allt förutom men undviker en känd internationell matkedja:

– Jag äter vad jag får, men jag äter inte McDonalds-mat. Jag äter mest kenyansk mat. Mycket grönsaker och mycket "ugali", som är en sort gröt, säger en laddad Isabellah Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.