Färre beviljas asyl vid andra ansökningen

2:18 min

Det har blivit svårare för papperslösa att få uppehållstillstånd när de ansöker för andra gången efter en vägledande dom i Migrationsöverdomstolen från 2009.

Tidigare fick nästan alla som sökte en andra gång uppehållstillstånd, eftersom de ofta levt i Sverige i många år och rotat sig, men efter en dom 2009 är möjligheterna starkt begränsade, även för dem som levt många år i Sverige.

En av dem, som nu fått avslag på sin andra ansökan är Teimur Zahiri från Iran, trots att han bott i Sverige i 10 år.

– Jag är mycket ledsen, jag har bott här tio år. Jag kan inte åka tillbaka. De vet vad som kommer att hända mig. Min fru är mycket ledsen. Jag har inte kunnat träffa min fru på tio år, säger Teimur Zahiri vars fru och barn fortfarande finns i Iran.

Av de cirka 20 000 som får avslag på sin asylansökan varje år skickas de allra flesta, 15 000, tillbaka till hemlandet. Bara en mycket liten del - omkring 500 per år de senaste tre åren - stannar och söker uppehållstillstånd igen. Det kan man göra när preskriptionstiden för den första asylansökan gått ut efter fyra år. Och för dem har det alltså blivit betydligt svårare att få uppehållstillstånd.

Det sedan en vägledande dom i Migrationsöverdomstolen 2009. Enligt domen måste den asylsökande samarbeta med svenska myndigheter och får alltså inte gömma sig undan polisen och Migrationsverket vid exempelvis ett utvisningsbeslut. Det ses numera som en försvårande omständighet i asylansökan, vilket det inte gjorde förut, säger Fredrik Bejer, biträdande rättschef vid Migrationsverket.

– Det är ganska vanligt att vi har sökande som inte har medverkat till verkställigheten och det i sig är inte tillräckligt för att vi skulle bevilja uppehållstillstånd efter preskription, säger Fredrik Bejer.

Den här förändringen märks i statistiken. Före 2009 fick nästan alla - 85 procent av dem som sökte en andra gång - uppehållstillstånd, mot 60 procent efter 2009.

Det krävs i dag mycket starkare skäl för att få uppehållstillstånd, som att den sökande har barn som rotat sig i Sverige och riskerar att fara mycket illa om de skickas tillbaka, säger Fredrik Beijer.

– Då handlar det ofta om synnerligen ömmande omständigheter och det faktum att man kan vara en barnfamilj som har varit här under ganska lång tid och att barnen har anpassat sig så pass mycket att det skulle innebära ett mycket svårt uppbrott för dem att återvända till hemlandet. Att det skulle påverka deras psykiska hälsa framför allt, säger Fredrik Beijer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.