Foto: AP Photo/Stephen Wandera

FN-kritik mot Sveriges hiv-lagar

1:57 min

FN-organet UNAIDS kritiserar Sveriges HIV-lagstiftning. Tvånget att informera sexpartners försvårar det preventiva arbetet mot hiv, menar FN och de får stöd av svenska RFSU – riksförbundet för sexuell upplysning.

Både RFSU och HIV-Sverige, Riksförbundet för hivpositiva i Sverige, har länge gått på FN:s linje och varit kritiska mot informationskravet i lagstiftningen.

– Det finns ingen studie som tyder på att det här minskar hiv-spridningen. Och målet måste ju vara att minska hiv-spridningen och där tror inte vi att den här typen av straff hjälper till med det, utan där tror vi att andra åtgärder är bättre, säger RFSU:s ordförande Kristina Ljungros.

Sverige har världens hårdaste lagstiftningar kring hiv och i relation till antalet smittade har flest människor i världen dömts för att sprida smittan, över 40 personer. Men lagstiftningen i Sverige, som gör det straffbart att inte berätta för en sexpartner att man är HIV-smittad, kan bli ett hinder för de nya metoderna att stoppa smittan.

Syftet med lagen var att förhindra att smittan förs vidare, men RFSU menar att den istället fungerar kontraproduktivt. Des för att den verkar stigmatiserande mot en grupp som redan är starkt stigmatiserad, säger Kristina Ljungros på RFSU.

– Och sen kan det också bidra till att människor inte vågar testa sig, så har du testat sig och fått ett positivt hiv-besked då står du under smittskyddslagen direkt. Det är när människor inte känner till sin status som det är större risk att överföra hiv, så den är kontraproduktiv ur flera olika aspekter.

Det är alltså där FN och RFSU riktar sin kritik mot den svenska lagstiftningen. Man menar att rädslan för straff gör att människor inte vågar gå och testa sig. Det är först vid ett positivt hiv-besked som man lyder under smittskyddslagen och är skyldig att informera andra om sin smitta. Hellre går många och bär på smittan ovetandes. De får inte dagens effektiva bromsmediciner och smittar andra.

RFSU tror istället på informationsspridning om hiv och ökad kondomanvändning och man ställer sig bakom FN:s rekommendation om lagstiftning.

– Vi står ju bakom den här rekommendationen om att det bara är om man avsiktligt överfört hiv. I Sverige vet vi fall där man dömts utan att man ens har överfört hiv, säger Kristina Ljungros.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista