Soldater från Fria syriska armén drabbar samman med regeringstrupper utanför en polisstation i Damaskus. Bildens innehåll kan inte verifieras. Foto: Scanpix.

Syrisk opposition välkomnar nya sanktioner

1:57 min

EU har utvidgat sina sanktioner mot Syrien, och medlemsstaterna måste nu göra inspektioner för att stoppa misstänkta vapentransporter till Syrien. Muhammad Khalifa, samordnare för den syriska oppositionen i Sverige, välkomnar dessa sanktioner.

– Det är jätteviktigt, mot regimen i Syrien. Hela folket i Syrien väntar på att EU ska göra någonting mot regimen som varje dag dödar hundratals personer. Vi vet att regimen i Syrien får vapen från andra länder.

EU har också beslutat att ytterligare 23 personer som är nära Assad-familjen kommer få sina bankkonton frysta och det gäller också tre företag där Assad-familjen är involverade.

Det är välkommet, men inte tillräckligt, säger Muhammad Khalifa.

– De är viktiga, men det räcker inte. Det räcker inte att ta beslut mot Assad-familjen. Vi behöver beslut mot regimen, inte mot familjer eller personer i Syrien.

Det har bekräftats att Syrien har kemiska vapen. Igår meddelade det syriska försvarsdepartementet att landet kommer att använda sig av sin kemiska vapenarsenal endast om landet angrips utifrån, rapporterade nyhetsbyrån Reuters. Men Muhammad Khalifa tror inte att regimen kommer använda sig av kemiska vapen, han tror att det är en skrämseltaktik för att andra länder inte ska göra några militära insatser i Syrien.

– Nej,  jag tror inte det. Assad hotar världen, andra länder som vill komma till Syrien för att hjälpa det syriska folket. Syriska regimen hotar dem med "kom inte till Syrien", för de vill fortsätta att döda folket. Men de kan inte använda kemiska vapen, det tror jag inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista