Bärplockare i Mehedeby Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Dåliga kunskaper om utländska bärplockare

4:11 min

Trots att bärsäsongen knappt hunnit börja har rapporter om missförhållanden bland bärplockare börjat komma. Hur många bärplockare som har kommit hittills och hur många fler som kan väntas är det ingen som vet, men många befarar att varken bär eller infrastruktur kommer räcka till.

En av de som befarar situationen kommer bli värre är Tommy Innala, VD för bärföretaget Polarica, som menar att det är ett tecken på hur oseriösa vissa aktörer är att så många plockare kommit så tidigt.

– Bärsäsongen har ju inte ens börjat. Det som är så tragiskt och pinsamt är ju att de bulgariska bärplockarna har varit här i fler veckor, men det finns ju inga bär att plocka, de är ju inte mogna, säger han.

Inga toaletter, brist på vatten, skogar som är fulla av omogna bär och inga pengar till hemresan. Det är situationen för många från framförallt Bulgarien som kommit till Sverige för att plocka bär i år. Hur många de är vet ingen, men att det är hundratals som samlats på platser som Mehedeby och Söderhamn tyder på att de kommer bli många.

– Nog pratar vi säkert tusentals. Men vi har ju inte sett än hur många som kommer, eftersom säsongen inte riktigt har startat, säger Tommy Innala.

Att bärplockare utnyttjas är inget nytt, tvärtom har det förekommit länge och lett till att Migrationsverket skärpt kraven för att ge arbetstillstånd. Nu måste arbetsgivaren kunna visa att det finns till exempel bostäder och att lön kan betalas ut, för att en anställd ska få tillstånd. Men några sådana krav finns inte för arbetare som kommer från ett annat EU-land. På grund av den fria rörligheten behövs inget arbetstillstånd och därför går det inte heller att kontrollera hur många som kommer eller under vilka former de gör det.

Något som ytterligare komplicerar saken är att många som kommer hävdar att de gör det på eget initiativ, för att på så sätt slippa skatt. Skatt och arbetsgivaravgift behöver nämligen bara betalas om man kommer till Sverige som anställd, och det kan enkelt undvikas genom att hävda att man kommit hit frivilligt för att plocka bär som man sedan säljer. Därmed har inte heller Skatteverket någon vidare kontroll.

– Det som händer nu är att det kommer hit massa plockare från EU som ingen riktigt vet om de är organiserade eller om de rest hit på eget initiativ. Skattereglerna ser helt olika ut om man kommit hit under organiserad form eller om man rest hit själv. Det finns ju väldigt mycket pengar att vinna, både för uppköparen och plockaren, att visa på att man kommit hit på eget initiativ. Så det är klart att man gör det, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket.

Och att det är få som betalar skatt gör alltså att inte heller Skatteverket har någon uppfattning av hur många det är som kommer, eller som redan befinner sig i landet.

 – Ja, egentligen kan man ju säga att Skatteverket har ingen kontroll på det sättet. Det finns ju ingen skyldighet att anmäla sig om man åker till Sverige på eget bevåg för att plocka bär. Så man kan säga att vi har ingen kontroll över de som kommer hit kort tid för att plocka bär, säger Pia Blank Thörnroos.

Men många kommer det bli, tror Tommy Innala på Polarica. Knappt 6000 med arbetstillstånd från Migrationsverket och ett okänt antal från EU. Han tror att Sverige kommer ha svårt att klara av sådana mängder bärplockare.

– Min bedömning är att 4000 bärplockare kan vi erbjuda en bra vistelse, och ha en bra kontroll av att de har det bra under sin vistelse, samt att de åker hem med ett leende på läpparna och är villiga att återkomma, säger han.

Han tycker att bäruppköparna nu borde ta ett större ansvar, genom bättre kontroller och krav på märkning av bär som plockats under justa arbetsförhållanden.

Många bärplockare från Bulgarien har redan valt att åka hem igen, och på Bulgariska ambassaden i Stockholm har man börjat låna ut pengar för hemresa. Bulgariska ambassadören har även åkt till Tierp och Söderhamn, där många bulgariska bärplockare befinner sig, för att diskutera problemen med kommunerna. Kanske blir det så att vetskapen om missförhållandena hindrar fler från att komma och utnyttjas.

– Det kan ju vara så att kunskapen om de bulgariska missförhållande har spridit sig i Bulgarien, och att många inte kommer av den anledningen. Att det här är ju inte är något bra, det är inte ens mänskligt, det som skett de senaste veckorna, säger Tommy Innala.

Anton Dyrssen

SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista