Det gamla Stasi-fängelset står kvar i Berlin och är sedan 1994 ett museum. Foto: Scanpix

Svenska prästen ångrar att han var Stasi-agent

3:49 min

Den svenska prästen i Burträsk, Aleksander Radler, som anklagats för att ha varit Stasiagent ångrar nu sitt förflutna. Enligt ett nytt skriftligt expertutlåtande ska Aleksander Radler, tidigare kyrkoherde i Burträsk utanför Skellefteå, ha varit agent "IM Thomas", av högsta rang åt DDR:s beryktade säkerhetstjänst - en elitagent, som dessutom beskrivs som ovanligt nitisk.

– Det är helt unikt och det ska bli spännande att se hur han själv kommenterar det. Det är intressant att få veta varför han ändrar sig nu då? Och vad han själv kommer att berätta för personerna om de här händelserna, säger Anna Wernqvist, som är stiftsjurist i Luleå stift och handlägger domkapitlets utredning om Radler.

Radler avslöjas för första gången som stasiagenten "IM Thomas" redan 1994 i en tysk utredning om tyska teologistudenter och 2011 skrev professor Birgitta Almgren i sin bok "inte bara spioner" om fallet, men hittils har han själv nekat till alla anklagelser, men sedan Expressen publicerat en ny Stasi-akt om Radler tidigare i år, startade Luleå stift en utredning och kopplade in den internationella Stasi-experten Helmut Müller-Enbergs.

Han konstaterar nu, i ett 39-sidor långt skriftligt expertutlåtande, att "IM Thomas" tillhörde en elitkategori bland agenter inom Stasi som vid murens fall endast utgjorde 3 900 av totalt 189 000 agenter.

Aleksander Radler, som sitter för KD i kommunfullmäktige i Skellefteå, ska kontinuerligt ha rapporterat om bland annat Svenska kyrkan under tjugo års tid.

Sammanlagt var Aleksander Radler verksam för Stasi i 25 år - betydligt längre än den genomsnittsliga tiden för en stasiagent, på sex - sju år och han ska ha lämnat uppgifter om svenska studenter, präster och om svenska kyrkans inställning till DDR. Exakt vilka uppgifter är oklart, säger Anna Wernqvist, men det kan komma fram mer uppgifter från den genomgång och rekonstruktion som pågår av Stasis arkiv, säger Anna Wernqvist:

– Jag fick uppfattningen när vi var där att det finns mer som han eventuellt kan lyckas pussla ihop då.

Den före detta kyrkoherden är numera pensionär och riskerar inte något jobb, men däremot att bli av den livslånga rätten att utöva prästyrket. För tillfället pågår ett disciplinärende om huruvida han ska ha ljugit om sin bakgrund inför både biskopen och i medier när han förnekat samröre med Stasi.

– Ja det som ska provas nu det är hans behörighet som präst. Så det får då  prövas egentligen inte utifrån de här händelserna som ligger långt tillbaka i tiden och till viss del  också före han blev präst utan hur han har förnekat de här uppgifterna och hur han berättar - hur han ställer sig till sin historia nu då. Så det är det som ska prövas.

Enligt Stasifilen angav Aleksander Radler studenter vid universitetet i Jena som ville fly DDR 1968, vilket ledde till att sex studenter dömdes till sammanlagt arton års fängelse och två av dem tog livet av sig efter fängelsevistelsen, men han kommer inte att kunna straffas vare sig i Tyskland eller i Sverige, säger Anna Wernqvist.

– Det han gjorde i Östtyskland var helt i enlighet med Östtysk lag och alltså inte olagligt. Man har inte lagfört någon av de här 150 000 uppgiftslämnarna som finns, det går inte att göra. Sen till frågan om han har gjort något olagligt i Sverige och det vet inte jag, men vi kan ju i alla fall konstatera att han inte har blivit åtalad och nu bör det vara preskriberat.

Dagens Nyheter har konfronterat honom med de nya uppgifterna och för första gången uttrycker han ånger över de händelser han har anklagats för. I ett mejl till tidningen svarar han att han "ångrar djupt hela händelseförloppet".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista