Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Migrationsverket kritiseras för lång handläggningstid

1:34 min

Brist på arbetskraft i Sverige gör att många arbetsgivare inom jordbruket och skogsnäringen måste vända sig utomlands. Men hos Migrationsverket kan handläggningstiderna för att utfärda arbetstillstånd vara långa, det menar Leif Zetterberg, jordbrukare och tidigare centerpartistisk politiker, som nu vill se en påskyndning.

– Det blir osäkerhet både för oss och för arbetstagaren att veta vad han ska göra nästa säsong. Och jag tror att med de lärdomar vi har och med det arbete som pågår kan man nog förändra rutinerna så att det går lite snabbare, säger han.

Inom EU gäller den fria rörligheten, men vill du komma till Sverige för att arbeta från ett land utanför EU krävs ett arbetstillstånd från Migrationsverket. Där har man som mål att hantera alla fall inom 90 dagar, men enligt Leif Zetterberg kan handläggningstiden i dag ligga på fler månader. Det är framförallt när man ska förlänga tillstånden som han vill se kortare tider då en av hans anställda från Ukraina, Oleg Bondarenko, återkommer år efter år.

– Nu har han haft arbetstillstånd fram till 2014, efter elva månaders ansökningsprocess den här gången. Nästan gång hoppas jag att det tar elva veckor högst, säger Leif Zetterberg.

Även migrationsminister Tobias Billström tror att kortade handläggningstiderna hos Migrationsverket vore bra.

– Man ska kunna få sin ansökan om arbetskraftsinvandring, både som arbetsgivare och arbetstagare, handlagd på ett effektivt och rättssäkert sätt. Det är en stor prioritering för mig som statsråd och regeringen som helhet att det är på det sättet, säger han.

Men Tobias Billström menar att det även är viktigt att arbetsgivare och arbetstagare gör det enklare för Migrationsverket, genom att till exempel ansöka på nätet.

– Det är viktigt att myndigheterna, i detta fall Migrationsverket, får ansökan på ett sånt sätt att man kan handlägga den effektivt. Vi skulle gärna se att fler använde sig av elektroniskt ansökningsförfarande, för det skulle ta ner handläggningstiderna påtagligt, säger Tobias Billström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista