"Fler Stasiagenter kommer att avslöjas i Sverige "

1:58 min

Fler före detta Stasiagenter i Sverige kommer att avslöjas framöver. Det antar en av de främsta tyska forskare på området, Helmut Müller-Enbergs. Han säger till Sveriges Radio International att det enda sättet att få de så kallade informella medarbetare att träda fram är att hitta bevis i det omfattande materialet som den östtyska säkerhetstjänsten aldrig förstörde.

– Vi har 16 000 säckar med sönderrivet material. Av det har endast innehållet av 500 säckar klistrats ihop - i 15 500 säckar väntar alltså fortfarande överraskningar.

Helmut Müller-Enbergs påminner om att de före detta agenterna inte kan lita på vad deras chefer på Stasi lovade dem, nämligen att samtliga handlingar skulle förstöras.

– Det innebär att det även framöver kommer att finnas medborgare som har försummat att offentliggöra den delen av sin biografi i tid.

I våras, i samband med en vandringsutställning i Stockholm, erbjöd myndigheten för Stasiarkivet alla intresserade att ansöka om att få till tillgång till handlingar och på det viset få visshet om och på vilket sätt man varit utsatt för spionage. Myndigheten fick in nästan 3 000 ansökningar. En enorm framgång, menar Müller-Enbergs, professor vid högskolan på Gotland och verksam vid myndigheten för Stasiarkivet i Berlin.

– I inget annat land har intresset varit så pass stort som i Sverige. Politiskt har det säkert underskattats men från mediehåll och från befolkningens sida finns ett stort engagemang att få veta vilka det var som på den tiden sålde ut svenska intressen åt en främmande stat.

Stasiexperten vill uppmana alla som misstänker att Stasi har spionerat på dem att få ut sina handlingar ur arkivet i Berlin.

– Många som haft ett tätt samarbete med Stasi har svårt för att offentligt ta ansvar för det. Just nu verkar det som om endast handlingar hjälper till att återuppliva minnena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.