Indien är det vanligaste landet för par som skaffar barn genom en surrogatmamma. Foto: Manoj Patil/ Scanpix

Ett barn i veckan föds av surrogatmamma

"Det har hänt i Sverige, men regler saknas"
2:18 min

Ska surrogatmödraskap tillåtas i Sverige? Frågan har debatterats hett i riksdagen och i media och ska nu utredas av regeringen. Det har riksdagen bestämt. Men departementen har skickat frågan mellan sig och det är tveksamt om det blir någon utredning. Nu ligger den på justitieministerns bord. Men det förekommer redan i dag att svenska kvinnor agerar surrogatmödrar och föder barn åt någon annan.

– Det har hänt i Sverige, men det är absolut ingenting man kan reglera på ett rättssäkert sätt i dag, säger Fredrik Eng, som är ordförande i föreningen för surrogatmödraskap.

Hur vanligt är det i Sverige?

– Jag vet ett par fall, men det är ingenting mot kanske ett barn i veckan som kommer från utlandet.

En surrogatmamma kan antingen vara biologisk mor till barnet genom egna ägg och donerade spermier, eller så kan hon få ett befruktat ägg inplacerat i livmodern och har då alltså inga biologiska band till barnet. Det sker i Sverige, men då är det oftast kvinnor som vill hjälpa barnlösa vänner eller släktingar att bära och föda deras barn, men eftersom man inte kan få hjälp med assisterad befruktning via landstinget och det inte finns något regelverk kring surrogatmödraskap, så åker de allra flesta utomlands och betalar på en klinik för att en kvinna ska bära och föda barnet. 80-90 procent åker till Indien, men också till USA, Ryssland och Ukraina, säger Fredrik Eng.

– De som åker till Indien gör det oftast för att det är billigare där, i USA är det många gånger dyrare, men man kan också ha bättre möjligheter att få kontakt med surrogatmamman också fortlöpande, så att barnet kan åka och träffa den här personen, vilket inte är fallet i Indien.

Hur många svenska barn som föds av surrogatmödrar i Sverige eller utomlands är omöjligt att säga. De registreras inte eftersom det inte finns något svensk regelverk kring surrogatmödraskap.

– Jag är övertygad om att det har, om inte smugglats in barn, så har mamman sagt att barnet har fötts utomlands, fast det i själva verket är en surrogatmamma. Även om man är öppen med det, så är det ingenting som registreras, så vi vet helt enkelt inte hur många svenska barn som är födda utomlands av surrogatmamma, eller hemma för den delen.

Och skulle det bli tillåtet i Sverige så skulle de allra flesta välja att göra det hemma, menar Fredrik Eng. För det är en kostsam process - över en miljon kronor i USA och flera hundra tusen kronor i Indien - och krånglig. Föräldrarna måste i dag gå igenom en lång juridisk process för att bli föräldrar och få hem sitt barn från till exempel Indien, berättar Fredrik Eng.

– Det är migrationsverk, skatteverk, ambassader och konsulat, folkbokföring och försäkringskassan,  för det blir inte automatiskt svenskt och det får inte alla rättigheter som ett svenskt barn får, så det är en lång lång process.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".