Iransk kvinna fast i hemlandet

"Jag kan inte lämna landet utan min mans tillstånd"
2:10 min

Kvinnor som bor i Sverige, riskerar att fastna i hemlandet på semestern i länder där de måste ha mannens tillstånd för att få pass och utresehandlingar. Vi har talat med Mahin som egentligen heter något annat. Hon åkte till sin sjuka mamma i Iran på semestern, men hennes man lämnade henne och tog med sig hennes pass. Och nu kan hon inte åka hem till Sverige, för iranska myndigheter utfärdar bara nya pass med makens tillstånd.

– Jag kan inte lämna mitt land utan pass och utan min mans tillstånd, enligt Iranska regler.

Mahin har bott i Sverige i flera år och har permanent uppehållstillstånd, men är inte svensk medborgare. Och då kan inte svenska ambassaden i Teheran hjälpa henne, säger Katarina Axelsson på Ud:s presstjänst.

– Sverige styr inte över om en iransk medborgare tillåts resa ut ur Iran, om hon inte har haft ett svenskt pass och inte är iransk medborgare.

Det är alltså upp till iranska myndigheter att avgöra om deras medborgare får lämna landet, även om de har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Och iranska myndigheter utfärdar bara pass till kvinnor med mannens tillåtelse. Enligt iranska ambassaden i Stockholm finns det en iransk lagparagraf som gör undantag för kvinnor bosatta utomlands - de kan få ett nytt pass utfärdat även utan mannens tillstånd. Men då måste det stå i passet var de är bosatta. Och det gör det sällan.

Ansökan måste också göras via Irans justitiedepartement och det är oklart om någon faktiskt lyckats gå den vägen för att få ett nytt pass. Enligt Mahins advokat är det i praktiken omöjligt.

Svenska UD hänvisar till Migrationsverket, som kan utfärda så kallade främlingspass för icke svenska medborgare. Men bara om hon lämnar Iran, säger Kenneth Flour på Migrationsverket.

– Så länge hon är kvar i Iran är det i princip omöjligt för oss att ställa ut ett pass, eftersom det betraktas som en ovänlig handling gentemot iranska staten.

Hur många kvinnor som befunnit sig i Mahins situation kan varken UD eller svenska ambassaden i Teheran säga, men Mahin är inte den första som drabbats. Det var meningen att hon skulle börja studera den 23 augusti, och nu är hon orolig för sin framtid.

– Jag är orolig och mycket ledsen och jag vill gärna åka tillbaka till Sverige. Jag är rädd för min framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".