"Fixaren" Ingemar Lodenberg fick hålla bandet när äldreminister Maria Larsson besökte nytt bemanningsföretag för pensionärer på tisdagen. Foto: Jenny Hallberg, SR International.

Allt fler bemanningsföretag för pensionärer

"Det är barnpassning, städning och hantverk"
4:49 min

Allt fler jobbar efter 65 och det gör också att marknaden växer för nya bemanningsföretag för pensionärer. Ett av dem är nyinvigda Pensionärspoolen i Stockholm, som förmedlar äldres tjänster till företag och privatpersoner.

– Det är allt från barnpassning, städning, hantverk, läxläsning, osv osv, säger Magnus Wadenstierna, som är chef för Pensionärspoolen i Stockholm.

Allt fler fortsätter att jobba efter 65 år. Enligt siffror från pensionsbolaget AMF har andelen sysselsatta personer över 64 år ökat med mer än 80 procent sedan 2004. Det betyder att 137 000 personer över 64 år jobbar och även gruppen över 70 år har ökat med 25 procent under samma period.

Men efter 67 år är det inte alla som kan stanna på sin arbetsplats. Därför blir bemanningsföretagen för pensionärer allt fler. Enligt Dagens industri är det pensionärsbolagen som står för dagens boom i bemanningsbranschen och värdet av företagen uppskattas till ett värde av 300 miljoner kronor om året. Men så har regeringen också sänkt arbetsgivaravgiften för pensionärer.

Pensionärspoolen finns nu på sex län i Sverige och igår invigdes den i Stockholm, av äldreminister Maria Larsson, som är väldigt positiv.

– Det är bra för Sverige att ni gör det här, det är bra för er själva och det är bra för kunderna. Det är en vinn vinn vinn situation för tre parter.

Det är också i Stockholm som flest äldre vill fortsätta jobba. Var femte invånare mellan 65 till 74 år jobbar, jämfört med 10 procent i Norrbottens län.

Ingemar Lodenberg är 65 år och gick i pension i maj. Innan var han logistik och lagerchef i 20 år, men nu åker han ut till företag och privatpersoner några dagar i veckan och hjälper till med hantverkssysslor. Men helst hade han haft kvar sin gamla tjänst ett par år till.

– Jag får väl kalla mig för en fixare kanske, det föll sig ganska naturligt för mig att fortsätta eftersom jag fortfarande  tycker att det är roligt arbeta.

Pensionärspoolen har varit igång sedan i januari och har haft hundratals sökande och även om många vill dryga ut pensionen, så är den största drivkraften det sociala, att träffa folk, säger Ingemar Lodenberg och Ossi Jansson, som är 70 år och vill fortsätta jobba så länge hon orkar.

– För skulle jag inte jobba skulle jag bara sitta hemma hela veckan och släktforska, och då blir man väldigt asocial. Det är inget roligt att inte träffa sina vänner. Jag måste utanför våra fyra väggar. Vi har visserligen hund men det räcker inte att bara gå ut med honom.

- Anledningen att jag jobbar är att min fru är två år yngre, så jag väntar in henne så att vi gemensamt kan njuta av vårt sommarställe i skärgården.

Och de flesta vill nog fortsätta jobba, tror Ossi Jansson.

– Ja, det tror jag absolut, för att många vill jobba och många har dålig pension och vill känna sig behövd. Alla människor vill vara behövda.

Och Magnus Wadenstierna har märkt att många söker jobba för att få ett socialt sammanhang. Därför satsar de också på det sociala.

– Vi har personalmöten varje månad, så att det blir mer än ett jobb, det blir en gruppkänsla och många umgås utanför jobbet, det blir nya vänskapsband. Det finns ju tyvärr en stor ensamhet i Stockholm.

Och han tror inte att det finns någon risk att pensionärerna konkurrerar ut de unga arbetslösa från arbetsmarknaden. Hans kunder - såväl företag som privatpersoner, söker just en pensionär och de jobben skulle inte finnas annars, menar han.

– 99 procent av mina kunder efterfrågar och försäkrar sig om att det verkligen är en pensionär som kommer dit,  vilket betyder att det är en efterfrågan på pensionärer och då är det marknaden som styr.

Sedan 2001 har alla som vill fortsätta jobba till 67 år rätt att göra det och regeringen ser nu över om den som vill ska kunna få stanna kvar på sitt jobb ännu längre. Äldreminister Maria Larsson.

– Jag är övertygad om att det finns en mycket större potential, att vi bara sett början på det här, dels för att vi har så många pigga friska pensionärer som faktiskt vill fortsätta jobba, och från regeringens sida så har vi stött det här med att man får ett dubbelt jobbskatteavdrag om man jobbar efter pensionen, vi har utökat möjligheten att vara kvar i reguljärt arbetsliv upp till 67 år och där tittar vi på att höja den åldern ytterligare, så vi vill på alla sätt uppmuntra dem som vill orkar och kan fortsätta jobba längre, men av frivillighet inte av tvång, man ska själv ha ett val.

Hur länge vill du själv fortsätta jobba?

-ja, jag är övertygad om att man mår bra av att jobba bara hälsan står en bi och man inte drabbas av sjukdom  och jag tycker att pensionärspoolen är ett bra sätt, där kanske jag kommer att anmäla mig en dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".