Ett hundratal personer samlades till stöd för Pussy Riot utanför Rysslands ambassad. Foto:Claudio Bresciani/Scanpix.

Protester vid ambassaden när Pussy Riot fälldes

"Man ska kunna kritisera sin regim, oavsett vilket land man bor i"
0:27 min

I samband med att det offentliggjordes att ryska punkbandet Pussy Riot fälls för huliganism arrangerades protestaktioner på flera platser i världen, bland annat utanför ryska ambassaden i Stockholm.

De tre medlemmarna i det feministiska ryska punkbandet Pussy Riot befinns skyldiga till huliganism och döms till två års fängelse, efter ett regimkritiskt uppträdande i en katedral i Moskva i början av året. Det har en rysk domstol beslutat.

Utanför ryska ambassaden i Stockholm hade ett hundratal personer samlats för att visa sitt stöd för den ryska punkgruppen.

– Jag är här för att visa mitt stöd för Pussy Riot, därför att man ska kunna kritisera sin regim, oavsett vilket land man bor i, utan att straffas för det, säger en ung tjej till SR International.

– Det är lätt att tänka sig in i deras situation. De är i samma ålder, har liknande åsikter, men konsekvenserna för dem blir så annorlunda, fortsätter hennes kompis.

Åklagaren har krävt tre års fängelse men runtom i världen har det anordnats stödmanifestationer för medlemmarna, och bland annat har Amnesty International krävt att de ska släppas.

Tidigare idag meddelade också svenska PEN-klubben att de utsett medlemmarna i Pussy Riot till hedersmedlemmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".