Sven-Erik Alhem. Foto: Scanpix.

Omöjligt utlämna Assange vid risk för dödsstraff

"Det finns ingen möjlighet att lämna en garanti"
3:25 min

Svenska åklagare skulle ha kunnat åka över till London för att förhöra den sexbrottsanklagade Wikileaks-grundaren Julian Assange där. Det säger tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem, numera en flitig debattör i rättsfrågor. Däremot har det inte varit möjligt för Sverige att, som Ecuador krävt, lämna garantier för att Assange inte ska utlämnas till USA, anser han.

– Det finns ingen möjlighet för en stat så vitt jag känner till, att uttala i förväg och lämna en garanti. Det finns ju inte ens en utlämningsframställning från USA vill jag understryka, säger Sven-Erik Alhem.

Även presschefen på utrikesdepartementet Anders Jörle slog på torsdagen fast att det inte finns några legala möjligheter att lämna garantier för att Assange inte ska utlämnas till USA. Det skulle strida mot svensk lag, hävdar han. Det bekräftas också av folkrättsprofessorn Owe Bring när SR International pratar med honom.

Anders Jörle underströk också att det inte finns någon sådan begäran från USA, och han sa vidare att bland annat Europakonventionen förbjuder Sverige att utlämna någon till ett land där han eller hon riskerar dödsstraff.

Sven-Erik Alhem tror också att en utlämning från Sverige till USA skulle vara osannolik.

– Hela världens massmedieögon är riktade mot det här fallet. Tror någon då att det skulle vara möjligt - när de formella reglerna säger att det inte är möjligt - att mot det regelverket lämna ut honom till USA. Det menar jag är fullständigt otänkbart. Och därtill kommer att han under lång tid i London inte har blivit utlämnad, där skulle ju USA mycket väl ha kunnat gå in med en framställning i så fall, säger Sven-Erik Alhem.

En annan fråga som ställs är varför inte de svenska åklagarna åkt över till London för att genomföra förhör där. Assange själv säger, genom sina ombud, att han skulle välkomna det. Men det avfärdas av advokat Claes Borgström som företräder de två kvinnor som anmält Assange för sexbrott.

– Assange ska betraktas och behandlas som andra människor som är misstänka för brott i Sverige. Då hörs man i Sverige av svenska poliser, öga mot öga, och sedan kanske man håller kompletterande förhör med målsägandena fram och tillbaka, det är så det går till och det finns inga särregler när det gäller Julian Assange, säger advokat Claes Borgström, intervjuad i SVT:s Aktuellt på torsdagskvällen.

Men förre överåklagaren Sven-Erik Alhem säger att det hade varit möjligt för de svenska åklagarna att genomföra förhör i Storbritannien.

– Åklagaren har i det läge som uppkom - att Assange inte längre befann sig i Sverige - hade att välja mellan att antingen försöka få till stånd, med de brittiska myndigheternas godkännande, ett kompletterande förhör i London, för att därefter ta ställning till frågan om åklagaren skulle begära att han skulle överlämnas enligt den europeiska arresteringsordern. Åklagaren beslöt att istället gå direkt på en begäran om överlämnande, och det är fullt korrekt, ingen invändig formellt för det, men man kan nu med utvecklingen fråga sig  om det inte hade varit klokare att hålla förhöret först.

Sven-Erik Alhem tror dock att åklagarna i Sverige kan komma att ompröva sitt beslut, i den situation som uppkommit.

– Jag tror att åklagarmyndigheten kan komma att ompröva hur ska man förfara nu sedan asyl har beviljats. Skulle Assange välja att bo kvar på ambassaden så blir det en märklig situation. Och kanske man omprövar sitt ställningstagande till att söka nå en lösning genom ett förhör. Det är möjligt, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och debattör i rättsfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".