Muheg delar ut mat på hjälpcentret Crossroads som är en råd- och stödverksamhet för människor från andra EU-länder som lever i fattigdom eller hemlöshet i Stockholm, Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Krav på hjälp till hemlösa EU-medborgare

"Jag sover på gatan, i parker"
2:25 min

Frivilligorganisationer kräver nu att Sverige och EU tar sitt ansvar för den de fattiga EU-medborgare som flyttar runt i Europa i jakten på ett arbete, men som tvingas söka hjälp på daghärbergen för sitt uppehälle. Som Janis från Lettland, som kom till Sverige för två veckor sedan och har ännu inte hittat vare sig bostad eller jobb.

– Jag sover på gatan, i parker.

Jag möter honom på Stockholms enda daghärberge för människor från andra Eu-länder, Crossroads. Dit går han varje dag för att få mat:

– För mat, för att det finns mat här.

På Crossroads finns mat, dusch och  möjlighet att tvätta kläder eller låna en dator. De har haft omkring 2000 besökare i år. Mest män från andra Eu-länder som kommit hit för att söka jobb, från Rumänien, Lettland och Ryssland, men också från Afrika och Latinamerika via Spanien och Italien. Men de flesta hittar inte vare sig jobb eller bostad och tvingas sova på gatan. För den som inte är skriven i Sverige och inte heller är asylsökande, så finns ingen social hjälp. De har inte ens rätt att bo på ett härberge. Marika Markovits är direktor på Stockholms stadsmission.

– Den fria rörligheten som vi alla har i Europa baseras ju på att vi kan försörja oss själva, vi får vistas i tre månader i ett annat EU-land medan vi söker ett arbete eller är på väg in i studier, men vi måste försörja oss själva.

Därför kräver nu organisationerna bakom Crossroads - Frälsningsarmén och Stockholms stadsmission - att både Sverige och Eu tar sitt ansvar för att se till att människor inte hamnar i total utslagning och tvingas leva på gatan, säger Marika Markovits.

– Vi kan ju inte se på den här akuta nöden och lägga armarna i kors utan där vill vi att Sverige, både på EU-nivå och på nationell nivå tar sitt ansvar för att vi kan tillgodose den här absoluta yttersta nöden också med offentliga resurser, så att inte bara ideella organisationer står där.

Det handlar om rätten till läkarvård, inte bara akut sjukvård och tak över huvudet, men också om rätten att skriva in sig vid arbetsförmedlingen och få hjälp med att söka jobb.

– Det spelar ingen roll, byggarbete, städning, vad som helst.

Tror du att du kommer att hitta det?

– Jag vet inte än, vet inte.

Och hittar han inget i höst så åker han till England, säger han, för där finns det härbergen. Han vill inte sova på gatan i Sverige i vinter.

– Om jag inte hittar jobb här i Sverige så åker jag till England, för där finns det tillgång till härbergen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".