1 av 2
Stefan Blomberg
2 av 2
Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Allt fler sjuka av mobbning på arbetsplatsen

"Mobbningsproblematiken är oerhört kostsam"
5:21 min

Mobbning på arbetsplatserna ökar. Enligt nya siffror från Arbetsmiljöverket var över sju procent av de 10 000 arbetssjukdomar som anmäldes i fjol orsakade av mobbning. Flest anmälningar är det i bland annat inom vården, offentlig förvaltning, försvar samt utbildning.

Stefan Blomberg, psykolog och organisationskonsult vid arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhuset i Linköping, menar att det kan bero på ökad stress.

– Det kan ha att göra med att det är ganska tuffa ekonomiska tider, och att och det gör att det blir lite tuffare på arbetsmarknaden.

Tempot ökar, det är många omorganisationer och ekonomin är knapp. Vi hinner inte riktigt att se, förstå och lyssna på varandra, säger Stefan Blomberg psykolog vid utredningsenheten på Universitetssjukhuset i Linköping.

Av de 10 000 arbetssjukdomar som anmäldes under fjolåret var cirka 730 orsakade av mobbning. Detta är en ökning på över tio procent jämfört med året innan. Det visar färsk statistik från Arbetsmiljöverket. Nio procent av alla som arbetade uppgav att de mobbats under det senaste året. De flesta som anmäler, och det är oftast just offren som gör det, är kvinnor: åtta av tio. Det siffrorna inte kan beskriva är hur dessa människor mår och vad de upplever.

– Det vanligaste är att människor känner sig granskade och uttittade. Alltså att vad man än gör så är det någon som granskar det jag gör för att leta fel. Och just den här känslan att vad jag än gör, så blir det fel eller tolkas som att jag gör fel, blir väldigt stressande. Så många gånger blir mobbningen en stark stressfaktor för den som är utsatt. Men det kan också handla om att bli orättvist behandlad. Man får inte samma förmåner som andra, eller att man undanhålls information, eller att man får fel information, så att man gör fel och så får man skulden för att det har blivit fel fast man från början fått fel information, säger Stefan Blomberg.

Statistiken från Arbetsmiljöverket avslöjar att högst andel anmälningar kommer från vård, omsorg, sociala tjänster, offentlig förvaltning, försvar samt utbildning.

Stefan Blomberg betonar att detta alltid är en lednings- och arbetsmiljöfråga och att  fenomenet kan drabba vem som helst men inte var som helst.

– Ja, jag brukar säga att vem som helst kan bli utsatt för mobbning men vissa arbetsmiljöer tenderar på att producera mobbningsproblematik medan det i andra aldrig förekommer. Så det handlar mycket om arbetsmiljön och den aktuella chefen.

Chefen måste vara föredöme och sätta ner foten direkt när sådana fenomen uppkommer och inte minst, initiera samtal om de här frågorna minst en gång om året, säger Stefan Blomberg. Det är frågor som handlar om hur vill vi att vi är mot varandra och vilka värderingar är viktiga för oss.

Under sitt arbete med arbetsmiljömedicin har Stefan Blomberg mött många som har blivit utsatta för svår mobbning och insjuknat på grund av den.

– Det en stor bredd av symptom ofta kopplad till depression, stress och ångest, men också ibland rena traumasymptom som vi annars kan se efter krig, tortyr, våldtäkt, överfall och liknande. Det är väldigt kraftig aktivering av stress och ångest. Oftast är ju självförtroende också helt utplånat för de som har blivit utsatta väldigt länge.

Mobbningsproblematiken drabbar hela samhället och är oerhört kostsam, säger Stefan Blomberg.

– Det kostar enorma pengar för det företag eller den verksamhet som är påverkad men rent samhällsekonomiskt så är det här oerhört dyrbart. Och tänker man sig personliga kostnader i form av hälsa och liv så blir det ganska dramatiska saker vi lägger i vågskålen.

Enligt en äldre statistik som presenterades i slutet av 90-talet är det mellan 10 000 och 30 000 personer som uppskattningsvis sjukskrivs varje år i Sverige som en följd av kränkande särbehandling på jobbet. Av dessa begår 100-300 självmord.

Det finns flera vägar att gå och förebygga mobbning på arbetsplatsen men två nyckelfaktorer är ledarskapet och värderingsgrunderna. Med en av dem kan vi arbeta även utanför arbetsplatsen - dvs bredare  i samhället, säger Stefan Blomberg.

– Och det handlar om värderingar. Alltså att prata om hur vi vill vara mot varandra. Vad är ok och vad är inte ok. Att vara schysta och ärliga mot varandra. Man brukar kalla det värderingsfrågor eller värdegrund, säger Stefan Blomberg, psykolog verkssam vid Arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhuset i Linköping när han kommenterar den statistik från Arbetsmiljöverket.

Enligt Arbetsmiljöverket finns det en underrapportering av samtliga typer av arbetsskador. Det finns alltså all anledning att tro att det också finns en underrapportering av mobbning på jobbet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".