Konyaalti beach i Antalya. Ett av de mest populära området för svenkar som letar lägenhet i Turkiet.

Svenskiranier köper hus i Turkiet

"Svårt få visum från Iran till Sverige"
2:08 min

Allt fler svenskar väljer Turkiet när de letar hus och lägenhet utomlands. Och inte bara för det varma medelhavsklimatet, utan Turkiet har blivit ett land där svenskar med rötter i Iran och mellanöstern kan återförenas med släktingar som är kvar i hemlandet. Maryams man har inte kunnat återvända till Iran för att hälsa på sina släktingar på 25 år och de har inte fått visum för att träffa honom i Sverige.

– Hans släkt hade svårt att få visum för att komma till Sverige så vi hade tänkt att Turkiet är ett bra ställe att träffas och det är många iranier som träffas som turister i Turkiet för att träffa anhöriga.

Det är svårt att få visum från Iran för att besöka släktingar i Sverige, eftersom risken att man inte åker tillbaka är stor, enligt Migrationsverket. Men till Turkiet får iranier resa och därför köpte Maryams familj till slut en lägenhet där. Och det är de inte ensamma om. Antalet svenskar som köper lägenheter i Turkiet har ökat kraftigt de senaste åren. Bara i Alanyaområdet har 2 400 svenskar köpt fastigheter, berättar Parviz Samimi, fastighetsmäklare på mäklarfirman Akins i Turkiet.

– Omkring 2 400 svenskar har redan köpt fastigheter i Alanya-området just nu och en stor andel av dem är iranier, säger han.

– Vi har många iranier som kommer från skandinaviska länder som Sverige. De kommer hit för att köpa fastigheter och träffa släktingar i Alanya-området, det är en bra mötesplats för dem.

Bilden att de svenska köparna blir allt fler och att många av dem är just svensk-iranier, bekräftas också av det turkiska lagfartskontoret och av svenska mäklarfirmor som SR International varit i kontakt med. Mäklarfirmorna som säljer turkiska hem till svenskar har ploppat upp som svampar, från ett par stycken efter 2003 när Turkiet öppnade upp för försäljning till Europa, till ett femtontal större idag bara på Blocket.

Marita Bergman jobbar med Turkiet på Mäklarringen. Hennes företag har sålt 1000 fastigheter i Turkiet de senaste tre åren. Det är en fördubbling sedan 2003 och av hennes kunder är en tredjedel svensk-iranier.

– Ca en tredjedel av mina kunder är iraniensvenskar som vänder sig till mig och vill köpa fastighet i Turkiet, och även turkar som bosatt sig i Sverige.

Och Maryam och hennes man är nöjda.

– Nu har vi varit där i fyra år, vi är jättenöjda och har kunnat träffa många släktingar och vänner i Turkiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".