NY FILM

Filmen om Olof Palme vill visa nya sidor

6:48 min

26 år efter sin död fortsätter Olof Palme att intressera och fascinera. När den nya filmen om honom – Palme heter den kort - har premiär på fredag så går den upp på 109 biografer. Det är nytt rekord för en dokumentärfilm i Sverige. Men vad var det då med Olof Palme som fortfarande väcker så mycket känslor? Han gav hopp, säger Socialdemokraternas nuvarande ledare Stefan Löfven.

– Hans brinnande engagemang och övertygelse om demokratin. Hela hans väsen är ju engagemang, och möjligheter och lust till politik. Det är det som jag tror väcker så mycket känslor. Därför att det skapar hopp hos människor, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Han är en stor förebild, säger Stefan Löfven, som var en av många namnkunniga socialdemokrater som närvarande vid en förhandsvisning i centrala Stockholm på måndagskvällen.

Palme är berättelsen om Olof Palmes liv, från överklassuppväxten på Östermalm i Stockholm till hans död på Sveavägen i februari 1986, med delvis helt nya filmbilder. Bland annat har regissörerna Kristina Lindström och Maud Nycander fått tillgång till familjen Palmes gamla privata super 8-filmer från semestrarna på Fårö och från villalivet i Vällingby bland annat.

Filmen skildrar hans politiska framgångar, men också hans bakslag, som beslutet att införa löntagarfonder och IB-affären, där det avslöjades att Socialdemokratiska partiet och SÄPO tillsammans hade åsiktsregistrerat mängder av kommunistsympatisörer.

Lena Hjelm-Wallén blev 30 år gammal skolminister i Olof Palmes regering 1974 och jobbade nära Olof Palme under alla åren fram till hans död. Senare blev hon vice statsminister och är av de tunga socialdemokratiska veteranerna. Hon pekar på flera saker när hon ska beskriva det långlivade intresset för Palme.

– Det här med rättvisa, jämlikhet, frihet, och för att använda ett bibliskt ord, rättfärdighet, det stor han för. Det gjorde han hemma, det gjorde han i världen. Och sedan är vi svenskar så att när en person blir världskändis, vilket Olof var, då tar vi till oss det. Han förstorade Sverige på det sättet. Man vill ha den typen av person som både är väldigt nära och samtidigt onåbar, säger Lena Hjelm-Wallén.

Olof Palme blev känd runtom i världen för sina tydliga ställningstaganden när det gällde till exempel Vietnamkriget, apartheid i Sydafrika, i Palestinakonflikten och militärdiktaturen i Chile. Han blev en hjälte i stora delar av tredje världen, men också hårt kritiserad både hemma och utomlands för sina skarpa uttalanden. Som det här, efter USA:s tunga bombanfall mot civila i Hanoi, julen 1972.

– Det man nu gör, det är att plåga människor. Plåga en nation för att förödmjuka den, tvinga den till underkastelse under maktspråk. Och därför är bombningarna ett illdåd. Och av det har vi många exempel i den moderna historien. Och de är i allmänhet förbundna med ett namn: Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyn, Lidice, Sharpeville, Treblinka. Där har våldet triumferat. Men eftervärldens dom har fallit hård över dem som burit ansvaret. Nu fogas ett nytt namn till raden: Hanoi, julen 1972.

Olof Palme lever vidare i namnet på Olof Palmes Internationella Center, en organisation som arbetar för demokrati, mänskliga rättigheter och fred i olika delar av världen. Och för Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback är det just den här oförskräckta hållningen - demonstrerat i fördömandet av bombningarna över Hanoi - som varit den största inspirationskällan.

– För mig är han en förebild, just för sitt politiska mod, skulle jag säga. Jag är inte alls i närheten av det modet, men ibland när jag är lite rädd så inspireras jag av honom. Mona Sahlin sa till mig någon gång att "Jens, om du tvekar eller är orolig, tänk på Palme, då vågar du". Sedan är det väldigt spännande, att om jag är i ett flyktingläger i Västsahara eller i ett nätverk för kvinnor i Makedonien, så kallar de inte oss för Palmecentret, de säger att "Palme var här i våras och han kommer i höst igen". Så han lever så otroligt mycket i den retoriken. Det brukar jag säga ibland när jag träffar familjen, att han är därute någonstans, säger Jens Orback.

Carina Schön är socialdemokratiskt oppositionsråd i Heby i Uppland och hon var också med på förhandsvisningen på biografen Skandia på måndagskvällen. Hon tänker se filmen igen när det kommer upp på biografen därhemma, säger hon. Olof Palme var ändå en starkt bidragande orsak till att hon började engagera sig i politiken, och någon politiker av hans kaliber finns inte längre, tycker hon.

– Nej, jag kan inte tycka att det gör det. Jag tycker ju att Mona Sahlin hade mycket av det, men lite tomt kan jag tycka att det är. Jag saknar lite grann att man vågar stå för vad man tycker. Och det är ju synd det, för det händer ju lika mycket nu, som man skulle behöva stå upp för. Och jag saknar verkligen det. Vi behöver det, säger Carina Schön, socialdemokrat från Heby i Uppland.

Anders Ljungberg

SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista