Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)

Meningarna går isär om höjt a-kassetak

"En hög och bra a-kassa är stabilisatorn i ekonomin"
5:00 min

Höj taket i a-kassan – det kravet har hörts från bland andra LO och Socialdemokraterna och nu även från Centerpartiet. Men det kravet har avvisats av finansminister Anders Borg som anser att det bara skulle leda till ökad arbetslöshet. Roland Spånt, nationalekonom och tidigare chefsekonom på TCO menar att finansministern gjorde fel när han för sex år sedan sänkte a-kassetaket, och enligt honom har Borg inte heller nu rätt i frågan.

– Definitivt inte. Han pratade om 10 000-tals personer som skulle få jobb efter den åtgärden. Det är ytterst tveksamt om det överhuvudtaget blir några jobb där. Snarare är risken att det blir färre jobb om man följer Borgs linje, säger Roland Spånt.

Arbetslöshetsersättningen är kanske den viktigaste så kallade automatiska stabilisatorn i ekonomierna, säger han och  förtydligar.

– Till exempel under krisen i Europa 2008/2009 när folk blev arbetslösa så fick de a-kassa och därigenom kunde de hålla uppe sin konsumtion och efterfrågan och dämpa krisen. En hög och bra a-kassa är stabilisatorn i ekonomin och håller upp efterfrågan och klara jobben och då minskar arbetslösheten, säger Roland Spånt.

Anders Borg däremot menar att en höjning av a-kassan under de första tre månaderna kommer att kosta uppemot 30 000 jobb. Men precis som en sänkt a-kassa inte gav fler jobb kommer inte ett höjt tak att leda till en ökad arbetslöshet, menar nationalekonom Roland Spånt. Centerns riksdagsledamot Solveig Zander betonar att det handlar om en balansgång.  Även om Borg har rätt är dagens låga ersättningstak på många sätt är bromsande, bland annat motverkar de arbetsmarknadens flexibilitet, säger hon.

– Om vi har en hög nivå är det inte bra och har vi en för låg nivå är inte det bra heller. Vi i centerpartiet har inte bestämt nivån än men vi säger att vi måste höja den.

Vi måste få en flexibel arbetsmarknad, säger Centernpartiets Solveig Zander, personer måste våga byta jobb. Och det håller Roland Spånt med om:

– En bra a-kassa är oerhört viktigt för hela samhället. Om man har en hög ersättningsnivå så vågar ju kvalificerade tjänstemän och arbetare ta riskfyllda jobb i nystartade företag. Vi får en dynamik i ekonomin och man kan ta ett jobb som passar en själv och med ens utbildning Vi får en högre produktivitet och bättre ekonomi med en bra a-kassa. Den är ett smörjmedel i ekonomin.

Hur är det då med motivationen att söka ett arbete? Är inte en hög ersättning kontraproduktiv på så sätt? Bland de som förespråkar Borgs linje finns sådana som påstår att en högre a-kassetak skulle passivisera arbetssökande.

– Det är ju rätt det med, naturligtvis. Det måste finnas någon form av incitament för att vilja söka ett nytt jobb. Och då är nivån på vad man får när man inte jobbar en viktig del. Så det är sant, säger Solveig Zander. Men Roland Spånt nationalekonom säger att i dagens läge är detta inte alls relevant.

– Vi vet ju det att i dag är det hundratals sökande till varje jobb. Och att chansen att få ett jobb inte ökar när du söker flera jobb, och skulle en arbetslös få ett jobb så blir det på bekostnad att någon annan blir arbetslös eller inte får det jobbet. Så det blir inte någon effekt på arbetslöshetens nivå, säger Roland Spånt.

Ett arbete är, och det visar många sociopsykologiska studier, mycket mer än ett sätt att tjäna pengar. Det är viktigt för ens identitet, sociala förhållanden som arbetskamraterna, ja, sättet att organisera livet, säger Roland Spånt. Han har svårt att se något annat än ideologiska skäll bakom Modraternas beslut att sänka a-kassan och hålla den på så pass låg nivå.

Det att Anders Borg först vill se att sänkningen av taket och andra åtgärder som enligt honom stimulerar arbetsutbudet, biter på arbetslösheten så att den går ner till fem eller sex procent är inte rätt sätt att tänka på menar Roland Spånt. Enligt honom har finansministern målat in sig i ett hörn genom att prata om en effekt på tiotusentals jobb.

– Han verkar ha blivit lurad av sina rådgivare, säger Roland Spånt.

Roland Spånt ser pessimistiskt på möjligheten att Moderaterna ändrar sin inställning i a-kassefrågan även om det nu inom alliansen finns röster som kräver det, men centerns riksdagsledamot Solveig Zander är hoppfull. Man kan inte bara ha en majoritetsbeslut i de frågorna, säger hon. Dessutom är en parlamentarisk utredning som ska se över alla socialförsäkringar inklusive a-kassan på gång och en slutrapport ska lämnas våren 2013.

Solveig Zander interjuades av David Russel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".