Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Schlingmann lämnar ett tomrum efter sig i M

Det kommunikativa geniet bakom Nya Moderaterna
4:06 min

Moderaternas chefsstrateg Per Schlingmann slutar i partiet den sista februari nästa år. Han var en av regissörerna bakom lanseringen av "Nya Moderaterna" inför valet 2006 och den politiska marschen mot mitten. Även om det spekulerats ett tag om Schlingmanns framtid, var beskedet en smula överraskande, säger statsvetaren Malena Rosén Sundström:

– Känslan var att Schlingmann ändå skulle vara med fram till nästa val. Han pratade själv om att det var en spännande utmaning att ta hem en tredje valseger, säger Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet.

Per Schlingmann ska nu övergå till "egen verksamhet" som han skriver, men först är det meningen att han ska slutföra Moderaternas valplanering inför 2014. "Jag känner att Moderaterna är mycket väl rustade för att vinna väljarnas förtroende i valet 2014", skriver han på sin facebooksida.

Då har det gått tio år sedan Per Schlingmann blev en centralgestalt i Moderaterna. 2004 tillträdde han som kommunikationschef, och som sådan var han en nyckelfigur i förvandlingen av Moderaternas image från ett lite mossigt parti för de rika, till ett modernt parti i politikens mitt. Det var också inför valet 2006 som begrepp som Nya Moderaterna och "det nya arbetarpartiet" lanserades, och det var nu man pumpade ny innebörd i ordet "utanförskap". Det var en stor prestation, säger Malena Rosén Sundström.

– Att han verkligen lyckades vända bilden av Moderaterna från mer av ett överklassparti, ett lite mer exklusivt parti, till att faktiskt tilltala väldigt många mittenväljare och även människor som tidigare röstat på Socialdemokraterna. Det var en oerhört stor bedrift att kunna bredda partiet så mycket, säger hon.

Även den moderate riksdagsmannen Hanif Bali lyfter fram Per Schlingmann som en mycket viktig person i förändringen av Moderaterna.

– Han var det kommunikativa geniet bakom Nya Moderaterna. Politikinnehållet drev ju för det mesta Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Däremot var det Per Schlingmann som satte ord och bild på denna förnyelse.

Vad har varit hans viktigaste insats?

– Det är att definiera utanförskapet. Att det är nånting som är mycket större än bara arbetslöshet. Han definierade ett utanförskap som bygger på att man inte är en del av samhället. Den samhällsproblematiken hade ingen satt ord på tidigare och var därför svårare att bemöta. Och när han gjorde det tog han faktiskt hela Sverige ett steg framåt, säger Hanif Bali.

Hanif Bali ser ingenting dramatiskt med Schlingmanns avgång. Schlingmann är bara ett telefonsamtal bort, som han säger, och han noterar också att Schlingmann faktiskt ersattes som Moderaternas kommunikationschef redan 2006.

Efter valsegern 2006 övertog Schlingmann rollen som partisekreterare, en position han hade fram till valet 2010. Då blev han statsekretarare på regeringskansliet med ansvar för regeringens kommunikation eller PR - regeringens "chefsstrateg" som han kallades. I våras avgick han från den posten och tillträdde istället som Moderaternas chefsstrateg.

Men snart lämnar han det uppdraget också. Och frågan är vilket tomrum han då lämnar efter sig. Kommer Moderaterna försvagas eller har Schlingmann redan spelat ut sin roll? Statsvetaren Malena Rosén Sundström.

– Jag vet inte om man kan säga att Per Schlingmann hade spelat ut sin roll. Men däremot så tror jag att det var väldigt svårt att bygga vidare på och komma på nånting nytt. Vad ska man lansera nästa gång när man kommit på något så bra som de nya Moderaterna? Det funkar inte så bra att komma med de ännu nyare Moderaterna, utan det krävs nya grepp, och då är det kanske en ny person som krävs för att komma på vad detta ska vara.

Finns den personen i Moderaterna, eller lämnar Schlingmann ett stort tomrum efter sig?

– Det är möjligt att det finns kort i rockärmen hos Fredrik Reinfeldt som vi inte känner till. Men så här spontant är det mitt intryck att han kommer att lämna ett tomrum efter sig, säger Malena Rosén Sundström, universitetslektor i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".