KTH i Stockholm. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX

Enklare visumregler och ska locka utomeuropeiska studenter

2:54 min

De utomeuropeiska studenterna minskade med hälften när studieavgifterna infördes förra året. Nu i höst verkar trenden vända och fler studenter har kommit. Men för att Sverige ska fortsätta vara ett attraktivt land att utbilda sig i, trots studieavgifter, så krävs stipendieprogram och enklare visumregler. Det visar en ny studie från Migrationsverket.

– Jag hade inte kunnat betala för den här utbildningen helt själv. Jag sökte flera stipendier och fick tre, så de betalar för min utbildning, säger Diego Fernando Navarro, från Colombia.

Han läser mastersprogrammet i speldesignutveckling på Tekniska högskolan i Stockholm. Han hade aldrig kunnat komma hit, utan stipendium från hemlandet. Diego Fernando Navarro betalar 50 000 kronor i terminsavgift för sin utbildning och det, plus höga levnadskostnader, är omöjligt för de flesta, tror han. Därför måste Sverige utveckla sina stipendieprogrammen OCH marknadsföra sig som ett forskningsland, menar han.

– Sverige måste öka sin popularitet. De flesta jag känner i Latinamerika de vill plugga i USA eller Kanada eller kanske Spanien, men de vet inte så mycket om Sverige, så det måste man tänka på om ni vill att fler ska komma hit.

Diego Fernando Navarro är en av drygt 6 000 studenter från länder utanför Europa som sökt och fått uppehållstillstånd för att studera i Sverige hittils i år. Migrationsverket tror att innan året är slut landar siffran på drygt 7 000. Något fler än 2011, men fortfarande bara hälften av de ca 14 000 beviljade uppehållstillstånden under 2010 och 2011. Och det är framförallt från utvecklingsländerna som färre söker nu, säger Bernd Parusel,som har gjort Migrationsverkets studie.

– Minskningen har varit störst bland studenter från utvecklingsländer; Iran, Pakistan eller Bangladesh och vissa afrikanska länder.

För att underlätta för fler att söka, så har Migrationsverket infört möjligheten att ansöka om uppehållstillstånd via webben och regeringen har inrättat stipendieprogram, men det räcker inte, menar Bernd Parusel. Bla skulle det behövas gemensamma EU-regler så att studenter borde kunna söka uppehållstillstånd från andra EU-länder, få möjlighet att stanna i Sverige för att söka jobb efter examen, och att ta med anhöriga, menar Bernd Parusel. Idag har anhöriga ingen rätt att följa med och söka arbetstillstånd.

– Den som söker måste visa att han kan försörja sig själv och eventuella anhöriga.

Och det kanske inte är så lätt när man är student?

– Nej, just det.

Och Diego Fernando Navarro föreslår att Sverige skulle inrätta ett stödprogram för studenterna, där de skulle kunna undervisa, eller jobba gratis, för att få möjlighet att studera.

– Ett stödprogram skulle behöva inrättas, som kan återbetalas på något sätt, genom att tex forska , undervisa eller utföra socialt arbete. Om ni ger oss möjligheten så kommer vi att ta den och vi kommer att tycka att det är ok att betala tillbaka, säger masterstudenten Diego Fernando Navarro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista