Foto: Kasim Abdulkadir/Sveriges Radio.

Kackerlackor i Rinkeby galleria

1:51 min

I flera år har butikerna i Rinkeby Galleria i Stockholm varit drabbade av skadedjur, både kackerlackor och råttor. Gallerian är sliten och underhållet är kraftigt eftersatt, menar butiksägarna. Få av dem vågar prata med journalister om problemen, men nu har Jainaba Davidsson, som äger en klädbutik i gallerian, stämt det ansvariga fastighetsbolaget.

– Jag vill inte röra det här. Det här är takpannorna där det läcker.

Jainaba Davidsson har haft problem med kackerlackor under många år. Kunder har klagat på att de fått med sig djuren hem med kläder de köpt.

– Jag fick slänga ett helt lager med mina kläder som hade kackerlackor. Folk kom tillbaka med de kläderna och det var jättepinsamt, säger hon.

Fastighetsbolaget Fast Partner tog över gallerian för ett år sedan av det kritiserade brittiska Boultbee, som äger centrumgallerior över hela landet. Ingen av dem har utfört något underhåll, trots att Boultbee kraftigt höjde hyrorna när de köpte gallerian 2007.

Jainaba Davidsson betalar 30 000 kronor i månadshyra för sin butik, men har nu tillsammans med tre andra butiksägare stämt Fast Partner för dåligt skött underhåll, och har slutat betala hyran

– Vi har bestämt att inte betala hyran tills de har åtgärdat felet här och då har vi börjat deponera pengar hos länsstyrelsen och under den tiden har Fast Partner bestämt att stämma oss till tingsrätten. Och vi här har lämnat in en gen-stämning mot dem.

Men Fast Partner förnekar problemet. Deras Centrumchef Kenneth Seremet säger att de bara fått in ett klagomål, i förra veckan.

– Vi har inte fått in några anmälningar förutom i onsdags i förra veckan så fick vi in från en butiksägare som sa att man har kackerlackor i butiken. För övrigt så har vi inte hört nånting från några andra hyresgäster utan det är bara från den butiken.

Tänker ni kolla upp då?

– Absolut, vi har Antisimex som väntar i denna stund på att få komma in och undersöka detta.

Det är den enda butiken?

– Ja, det stämmer. Det är den enda butiken.

#text=5354318# Mellan 2006 och 2011 har antalet skadedjurssaneringar mer än fördubblats, från 2 600 till 6 500. Framför allt är det i områden där det bor mycket folk, men att det skulle drabba främst miljonprogramsområden, håller inte skadedjursexperten Håkan Kjellberg på Anticimex med om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista