Kraftig ökning av kackerlackssaneringar

"Det kan drabba både slott och koja"
2:34 min

Och skadedjur som kackerlackor och vägglöss har ökat de senaste åren. Mellan 2006 och 2011 har antalet saneringar mer än fördubblats, från 2600 till 6500. Och det är i områden där det bor mycket folk, men att det skulle drabba främst miljonprogramsområden, håller inte skadedjursexperten Håkan Kjellberg på Anticimex med om.

– Att de skulle vara överetablerade i miljonprogramsområdena är inte en sanning som vi ser, utan de kan drabba både slott och koja.

Däremot sprids de lättare och kan det vara svårare att bli av med dem i bostadskomplex med många boende, säger han.

– Genom att det är väldigt många som kan drabbas. I en trappuppgång med kanske 20 lägenheter ska man komma i kontakt med alla 20 och göra en insats och det är den komplexa delen av vårt saneringsarbete.

I Rosengård och Rinkeby vittnar boende och butiksägare om att de haft problem under många år, men så ska det inte behöva vara, menar Håkan Kjellberg. Kackerlackor GÅR att bli av med, om man bara vidtar rätt åtgärder.

– Det går att bli helt av med kackerlackor, men det beror på vad utgångsläget är. Får vi in aktiviteterna att städa, plocka undan matrester bakom spisen och täta till läckor, då går det mycket fortare. Men det påverkar också resultatet om det är en eller tusen kackerlackor.

Och det ÄR fastighetsägarens ansvar att hålla fastigheten fri från skadedjur, säger han:

– I normalfallet kan fastighetsägaren inte svära sig fri från det, för det finns en lagstiftning som säger att fastighetsägaren ska hålla sin fastighet fri från skadedjur eller ohyra, om det inte är någon som medvetet fört in det här, då kan det bli en annan diskussion.

Fastighetsägaren kan alltså inte skylla på att det är hyresgästerna som har tagit in djuren. Det måste gå att bevisa att det är något som skett medvetet. Och han är skyldig att underhålla fastigheten för att bli av med problemet. För renoveringar är en väg att bygga bort skadedjur, säger Håkan Kjellberg:

– Renoveringen är en del av lösningen. Det löser inte allt, men är en del av lösningen för det handlar om att bygga bort gömställena och boplatser för skadedjuren och deras boplatser är sådant som vi behöver renovera; det kan sprickor i kakel eller dåliga rör, för det är där de gömmer sig för det är där de får det här mikroklimatet där de kan trivas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".