Lektion i Sweden-in-a-box i Växjö, där personer med mycket liten studievana undervisas i svenska och samhällskunskap. Foto:Warsame Elmi, SR International.

Projekt för analfabeter visar vägen in i Sverige

3:13 min

Personer som kommer till Sverige som analfabeter har ofta svårt att hänga med i den undervisning som erbjuds. I projektet Sweden-in-a-box i Växjö gör man ett försök att anpassa undervisningen till gruppen som har allra minst skolbakgrund.

– Vi har flera deltagare som säger att att det här är första gången jag håller i en penna. Så sitter man i en helt svensktalande grupp och förväntas veta hur det går att lära sig ett språk. Det är omöjligt att hänga med. Och då kommer de hit och säger att "jag har fått det här papperet från Sfi. Vad står det?, säger Marianne Pain.

Sfi - Svenska för invandrare - som nyanlända invandrare förväntas gå i Sverige är inte anpassat till personer som varken kan läsa eller skriva, konstaterar Marianne Paine.

Det krävs en annan sorts undervisning för den här gruppen, och det är ett sådant alternativ som Sweden-in-a-box erbjuder, säger hon. Med små steg i taget introduceras deltagarna i språket och i det svenska samhället, och alla gör framsteg, säger Marianne Paine.

– Det finns flera som med hjälp av projektet har lärt sig skriva. De ha rinte kommit så jättelångt, men de har lärt sig skriva enkla saker i alla fall, de skriver sitt namn, de skriver fraser, alla kan betala räkningar via datorn idag, alla har en egen e-postadress. Flera kommunicerar med sina familjemedlemmar i andra länder via Skype, och klarar av att göra detta. Och då är det så var första gången som de över huvud taget kunde se en dator på nära håll, säger hon.

FN-organet Unicef har ett sorts akutpaket som de kallar School-in-a-box - allt som behövs för att bedriva en skola finns där. Det här projektet, som drivs av studieförbundet ABF, har alltså fått namnet Sweden-in-a-box och innehåller bland annat en sorts väldigt enkel samhällsorientering och ett grundläggande språkstöd.

Allt drog igång i maj i år och ska pågå fram till 2014. Just nu är det 24 deltagare - fördelade på två klasser - en i dari, den andra i somaliska och arabiska - en av deltagarna är Rugia från Somalia.

– I hemlandet var jag hemmafru; först när min man dog började jag sälja bröd på torget. Sedan flydde jag därifrån. Först kom jag till Etiopien och därifrån till Sverige. Mitt mål är att få hit mina barn; om gud tillåter det. Jag har varit i Sverige i 11 månader. Tack gode gud, jag kunde ingenting, jag kunde inte skriva eller läsa. Men nu jag har jag lärt mig saker, om Sverige, och kan nu skriva mitt namn och efternamn, säger hon.

Projektledaren Marianne Paine säger att ett huvudsyfte med Sweden-in-a-box är att deltagarna ska komma närmare arbetsmarknaden. Men, säger hon, för någon som varken kan läsa eller skriva är steget oerhört långt förstås till att förverkliga en dröm om att bli till exempel sjuksköterska eller barnmorska.

– Jag tror att det är en ddel som får revidera sina planer och tänka om. Men jag tror att många av dem - särskilt kvinnorna faktiskt som är mest ambitiösa - har realistiska möjligheter att så småningom skaffa sig en utbildning och hitta ett jobb, säger Marianne Paine, projektledare för Sweden-in-a-box.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista