Tre svenska barn fast i Gaza

1:13 min

Tre svenska barn sitter fast i Gaza och har inte hörts av sedan Israels offensiv började för en och halv vecka sedan. Det är oklart om de lever eller inte. Barnens mamma Monica Granath har inte haft kontakt med barnen sedan den 8:e november.

– Sedan attackerna startades har jag inte kunnat komma i kontakt med dem alls. Det jag vet innan dess är att de har mått dåligt men nu har jag inget kontakt med dem, säger Monica Granath.

De tre svenska barnen som är i 13, 10 och 9 år gamla åkte i juli på en semesterresa till Egypten med sin pappa, och därifrån reste de vidare in i Gaza, där barnen har hållits kvar. Trots bortförandet har barnen kunnat kontakta mamman under sin vistelse i Gaza, men sedan offensiven ineddes har all kontakt med barnen brutits.

Utrikesdepartementet kan idag inte bekräfta att barnen är vid liv, och vill - med hänvisning till den konsulära sekretessen - inte kommentera om de har varit i direkt kontakt med de försvunna barnen.

Men till SR International säger kanslirådet Ola Pihlblad att UD inte har några nya uppgifter om barnens situation.

– Jag kan bara säga att vi inte har andra uppgifter än att de är vid liv, säger Ola Pihlblad.

Palestina är inte anslutet till Haagkonventionen, och det gör det svårt för svenska myndigheter att hjälpa till.

Enligt UD saknas just nu omkring 150 barn som tros vara bortförda från Sverige. Siffran väntas stiga, enligt UD, på grund av den ökande rörligheten mellan länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista