Zlatan betyder guld på Kroatiska. Här jubel efter hans 3-2 mål i landskampen mellan Sverige och England för en vecka sedan. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Lagercrantz om Zlatans Augustnominering

"Jag trodde inte den skulle få det erkännandet"
2:41 min

Årets stora överrasking bland nomineringarna till Augustpriset är David Lagercrantz, som skrivit "Jag är Zlatan Ibrahimovic". Och författaren är själv förvånad, över sin första nominering.

– Det var ju lite märkligt, jag trodde möjligtvis att boken skulle sälja bra men inte att den skulle få ett litterärt erkännande, eller bli erkänd av kulturparnassen för spökskrivna fotbollsböcker brukar ju inte automatiskt bli Augustnominerade precis, men det visar ju också vilken särställning den här boken har, säger David Lagercrantz.

Tidigare har Lagercrantz skrivit biografier över en äventyrare, en matematiker och en uppfinnare. Han fascineras av genier, säger han. Egentligen ville han inte skriva fler biografier i jagform, utan hellre skriva egna böcker, men när förlaget ringde om Zlatan, så fanns ingen tvekan.

– Då skrek jag bara JA!

Så du är fotbollsintresserad?

– Nej, det var ju inte fotbollen som intresserade, utan dels för att Zlatan är en sådan ikon, men jag tror att jag genast såg en fantastisk historia. Den amerikanska litteraturen har ju mycket american dream-tanken om killen som slår sig upp från gettot upp till rikedom och glamour. Men det har vi inte riktigt haft i Sverige för invandringen är för ny här, men här såg jag en berättelse om att göra den resan, från förorterna som inte riktigt är skildrade i litteraturen, till den absoluta fotbollseliten. Jag såg en osannolik klassresa helt enkelt.

Boken har varit populär för att den är så öppenhjärtig, men det var inte självklart hela vägen även om Zlatan från början ville berätta om allt.

– Det skulle vara sant och rought, det var utgångspunkten. Han skulle berätta allt, om stölder och allt. Problemet var när vi började förstå att sanningen är lite komplicerad, att sanningen kan skada, för han älskade ju sina föräldrar och framförallt sin far, men sen kom det fram att fadern drack mycket och inte alltid ens hade mat i kylskåpet och det satt vi och tänkte mycket om, om vi kunde skriva det? Vad kommer det att stå i kvällstidningarna? Kommer det att stå att Zlatans pappa är alkoholist?

Men till slut bestämde sig Zlatan för att skriva om allt. Boken bygger på hans minnen av uppväxten och ungdomen i Rosengård, men vad som händer i framtiden vet inte Lagercrantz:

– Han sade att han ska leva ett skönt liv på sina gods, men jag är inte så säker på att jag tror på det där, jag tror att när applåderna tystnar och läktarna släcks så kommer han att sakna det och behöva nya kickar och utmaningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".