1 av 3
Som mest kan man få 12 000 kronor i SFI-bonus om man klarar den mest avancerade kursen inom 12 månader. Kritiker menar att dagens system gynnar studievana. Foto: Paola Lindahl Voigt/Sveriges Radio.
2 av 3
Nipa Yongrum och Abdullahi Husein Mohamed. Foto: Sveriges Radio.
3 av 3
Klicka för grafik: SFI-bonus

SFI-bonusen har gett liten effekt

"En ganska marginell effekt "
8:05 min

Bonusen som skulle få fler elever att snabbt klara målen i svenska för invandrare håller på att bli en flopp. I de kommuner med flest SFI-elever fick bara drygt två procent av eleverna bonusen förra året. Det kan vara lika många som når målen i dag jämfört med innan bonusen infördes för tre år sen, säger Fredrik Ohlsson, SFI-rektor i Malmö.

– Jag är tveksam till hur mycket det är. Jag känner att många av de som söker SFI-bonus hade klarat sina SFI-studier ganska snabbt i vilket fall som helst. En ganska marginell effekt, det är mitt intryck, säger Fredrik Ohlsson, som är rektor för SFI-utbildningarna i Malmö som bedrivs i extern regi.

Bland annat Hyllie park folkhögskola där lektionerna redan igång. Läraren Sigun Boström visar bilder på temat lägenhet, som bord, stolar, stekpannor och grytor. I den här klassen går de elever som har allra minst studieerfarenhet från hemlandet. Vissa har gått i skolan ett par år, andra inte alls. Här är tankarna på SFI-bonus just nu långt borta.

SFI-bonusen infördes på prov 2009 för att ett år senare bli permanent i hela landet. Regeringen såg att få klarade studiemålen och avsikten var att pengarna skulle fungera som en morot. Fler skulle lära sig svenska på kortare tid. Men det har inte blivit så.

När man tittar på de 14 kommunerna med flest SFI-elever, så är det bara drygt ett par procent av eleverna som fick bonusen förra året.

För att få bonus måste eleven klara studiemålen inom tolv månader från den dagen han eller hon blir erbjuden att börja på SFI och inom 15 månader från att personen blev folkbokförd i Sverige. Som mest kan man få 12000 kronor.

I Malmö har det nu varit möjligt att få bonusen i drygt två år. Men bara 141 bonusar har delats ut bland 7 500 elever. Nipa Yongrum går på Hylie Park folkhögskola där och är en av de som fått bonus. För henne har den varit en drivkraft. Hon har nu gått vidare till nästa kurs.

– Jag blev jätteglad för den. Jag tänker att människor som kommer hit från andra länder orkar mer om man tänker att språk är viktigt. För mig var det jätteviktigt att komma till ett nytt land så att jag kan klara mig bättre, säger Nipa Yongrum.

Den kurs som kallas studieväg 1 är till för de som har allra minst studieerfarenhet och kanske inte har gått i skola alls. Den som klarar den kursen kan få 6 000 kronor i SFI-bonus. Studieväg 2 är för de som gått grundskolan och gymnasiet och ger 8 000. I studieväg 3 hamnar de som har eftergymnasial utbildning och de kan få 12 000 kronor i bonus, som också är maxbeloppet.

– Att man ska nå detta inom ett år på studieväg 1, det är närmast en omöjlighet. Om man tittar statistiskt här i Malmö så är det väldigt få som ansöker om bonus på studieväg 1 och det är ännu färre som blivit beviljade bonus, säger Fredrik Ohlsson.

Under en period i Malmö var den vanligaste mottagaren av bonus amerikan, trots att det var ganska få personer från USA som studerade på SFI. Det tycker han visar på problemet med bonusen. Det går inte att ha samma regler för den som är analfabet och går nybörjarkursen som för den som kommer hit med en akademisk utbildning i bagaget och går den mer avancerade kursen. De som har kort eller ingen studievana bör få längre tid på sig att klara slutbetyget, säger han.

I skolans studierum sitter Abdullahi Husein Mohamed i en stor röd soffa. Han har faktiskt lyckats med det omöjliga. I Somalia där han kommer ifrån hade han bara gått i skolan sporadiskt. När han började på SFI lyckades han avancera från studieväg 1 ända till studieväg 3. Trots det fick han ingen bonus.

– Nej jag fick inte. Men jag sökte. Jag började nio månader efter att jag fick uppehållstillstånd. Därför fick jag inte. Jag blev jättearg, men det är regeln och om det är regeln då kan du inte bli arg, säger Abdullahi Husein Mohamed.

Han började på SFI när han redan hade varit folkbokförd i Sverige i nio månader. Trots att han snabbt lärde sig svenska och lyckades ta sig till den mest avancerade kursen så blev det inga pengar. Han hade varit i Sverige längre än de 15 månader som var max för att få bonus. Men även om Abdullahi Husein Mohamed var besviken i början så blickar han nu istället framåt.

– Det som är viktigt är att lära sig svenska. Det är inte viktigt med pengar och SFI-bonus. Nu hoppas jag att snart gå färdigt SFI och få jobb eller studera, säger han.

I skolans cafeteria finns Ajete Mehmeti som är lärare på skolan sedan 12 år tillbaka. Hon är kritisk till SFI-bonusen och säger att många av hennes elever upplever den som orättvis.

– Det är liksom de som är duktiga, de som har gått länge i skolan och har den här studievanan som får ha den här möjligheten. Men de som inte har den här studievanan och har inte gått så mycket i skolan får kämpa jättemycket, säger hon.

AbdulKhadir Said Sheikh Mohamed är också lärare. Han säger att när man försöker korta ner studietiden i SFI är det de lågutbildade och analfabeterna som kommer i kläm. Om han fick bestämma skulle det se annorlunda ut.

- Alltså, helst skulle jag inte vilja att man tidsbegränsar deras SFI. Jag tycker att det stressar dem. Det är synd att man inte tar hänsyn till deras kapacitet och förmåga utan man tänker på resurser. Mitt dröm SFI är ett SFI där man inte tar hänsyn till pengar utan till individen, säger läraren AbdulKhadir Said Sheikh Mohamed på Hyllie park folkhögskola i Malmö.

Integrationsministern: Mer behöver göras

Foto: Bertil Enevåg Ericson/Scanpix

#text=5364748#att snabbt klara målen i svenska för invandrare har gett liten effekt. Men integrationsminister Erik Ullenhag tycker bonusen markerar vikten av att lära sig svenska språket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".